Sindikat

Uspeo štrajk američke automobilske industrije: U pregovore se uključio i Bajden

 

  • Predsednik SAD Džozef Bajden razgovaraće se šefom sindikata Ujedinjenih radnika automobila Šonom Fejnom da bi predstavili plan za ponovno otvaranje fabrike automobila čije je zatvaranje najavio konzorcijum Stelantis

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden sastaće se danas u gradiću Belvadiru u Ilinoisu sa šefom sindikata Ujedinjenih radnika automobila (UAV) Šonom Fejnom kako bi predstavio plan za ponovno otvaranje tamošnje fabrike automobila koju međunarodni konzorcijum Stelantis preti da će zatvoriti, potvrdio je medijima neimenovani izvor iz Bele kuće.

To će biti prilika za Bajdena i Fejna da javno predstave okvirne uslovne ugovore o radu koji su okončali 40-dnevni štrajk sindikata usmeren na Dženeral motors, Ford i Stelantis – proizvođača vozila „Jeep“, „Dodge“ i „Ram“ veoma popularnih u SAD, prenela je agencija Beta.

Ukoliko ugovore narednih nedelja odobri 146.000 članova sindikata UAV, to će značiti drastično povećanje plata radnika auto-industrije. U dogovoru sa poslovodstvom Stelantisa, sindikat je uspeo da od zatvaranja spase fabriku koja zbog štrajka miruje u Belvadiru, gradiću sa 25.000 stanovnika na severu države Ilinois.

Bajden koji je odlučio da neguje lični odnos sa Fejnom, pozvao je 19. jula šefa sindikata UAV na privatni sastanak u Ovalnom kabinetu Bele kuće, a prošle nedelje mu je telefonom čestitao 55. rođendan.

Uz to što članovi sindikata UAV treba tek da razmotre i odobre nove ugovore o radu, treba i da se izjasne o podršci Bajdenu pred naredne predsedničke izbore 2024. Taj sindikat je jedan od najuzdržanijih među onima koji uporno odbijaju da prihvate demokratskog predsednika SAD koga su podržale druge radničke organizacije, piše Beta.

Prema ugovoru sa sindikatom UAV, Stelantis je pristao da se novi pik-ap srednje veličine s pogonom na gas proizvodi u Belvadiru i da u tom gradu otvori fabriku baterija za električna vozila. Oko 1.200 radnika biće vraćeno u fabriku koja mesecima miruje, a 1.300 će dobiti posao u novoj fabrici baterija.

Podsećamo da je krajem jula na predlog rukovodstva UAV 97 odsto članova tog sindikata u kompanijama tzv, Velike trojke – Dženeral motorsu, Fordu i Stelantisu – podržalo odluku da se stupi u štrajk ukoliko propadnu tada započeti pregovori o novom ugovoru (stari ugovor je trajao do sredine septembra).

  • Članstvo u našem sindikatu je očigledno zasitilo života od plate do plate, dok korporativna elita i klasa milijardera nastavljaju da se ponašaju kao razbojnici – rekao je tada Šon Fejn, predsednik UAV-a.

Taj sindikat je zahtevao povećanje plata od 40 odsto za radnike tri proizvođača automobila; ponovno uspostavljanje naknada za troškove života; penzije sa definisanim beneficijama i zdravstvenu zaštitu penzionera; pravo na štrajk zbog zatvaranja fabrika; više plaćenog slobodnog vremena…

  • Očekivanja naših članova su velika jer su profiti Velike trojke tako visoki. Velika trojka je ostvarila ukupan profit od 21 milijardu dolara u samo prvih šest meseci ove godine, a izvršni direktori i akcionari su se obogatili. Naša poruka Velikoj trojci je jednostavna: rekordni profit znače rekordne ugovore – poručio je na početku dugih pregovora šef sindikata automobilske industrije.

Nakon prvobitnih neuspelih pregovora usledio je štrajk koji je trajao duže od 40 dana, sve do 25. oktobra kada je postignut načelni dogovor o novim ugovorima za radnike u Dženeral motorsu, Fordu i Stelentisu.

Beleži novinar: Svetozar Raković 

Izvor: UGS „Nezavisnost“

Tagovi: , , , ,

Povezani članci

Rukovodstvo UGS NEZAVISNOST u poseti povereništvima u Topličkom upravnom okrugu
EKS: Zakonodavci da se suprotstave pritiscima platformskih kompanija

Kategorije

Izbornik