Zdravstvo

Svečana akademija povodom obeležavanja 60. godišnjice odeljenja za urologiju Opšte bolnice „Dr Radivoj Simonović“

FOTO: AcanskiS © 

  • U Narodnom pozorištu u Somboru održana je svečana akademija povodom obeležavanja 60. godišnjice od osnivanja odeljenja za urologiju Opšte bolnice „Dr Radivoj Simonović“

Somborska urologija je za svojih 60 godina postojanja ostavila veliki pečat i izdigla somborsku bolnicu na visok nivo kako u Vojvodini i Srbiji tako i u širem regionu.

  • Somborsko odeljenje je uvek imalo tendenciju da pomera granice iz oblasti urologije. Prethodni načelnici odeljenja su bili vrlo uspešni u tome i nama je sada na zadatku da to nastavimo i u budućnosti da to unapredimo – rekao je, između ostalog, dr Milutin Peruničić, načelnik Urologije opšte bolnice u Somboru.

Prof. dr Dragoslav Bašić, upravnik klinike za urologiju, Klinički centar Niš, između ostalog je ispričao:

  • Urolozi iz Sombora su godinama unazad bili u samom vrhu jugoslovenske i srpske urologije i danas su prisutni na svim našim sastancima i kongresima gde su uvek imali puno toga da kažu, da iznesu svoje rezultate i da uporedo sa vodećim urolozima u zemlji i regionu diskutuju o aktuelnim urološkim temama. Mi smo kao Srpsko lekarsko društvo srećni da u Somboru, u sekundarnoj bolnici postoji takva urologija.
  • Veoma su retki mali gradovi koji su, poput Sombora, u stanju da takvu jednu malu urologiju, posebno na tom nivou, održavaju a pogotovo u vreme kada je bila izuzetna konkurencija velikih klinika izmežu Beograda, Zagreba i Sarajeva… kaže nemački urolog dr Tomislav Kalem, Specijalna bolnica Priora.

Na čelu urologije, prim dr sci med Vojislav Smiljanić proveo je 30 godina i to u vreme uvođenja novih operacija poput mikroinvazivne i laparaskopska operacija.

  • Mi smo to počeli da radimo pre 20 godina kada, kod nas u Srbiji, to niko nije radio i mi smo naše rezultate prezentovali u Beogradu, Rumuniji… Mislimo da smo pokrenuli tu vrstu operacije, sada to rade mnoge klinike – objasnio je prim dr sci med Vojislav Smiljanić.

Tokom 2023. na urološkom odeljenju u Somboru urađeno niz uspešnih zahvata, više od 450 operacija i obnovljena je endoskopska oprema.

Link ka prilogu RTV-a

Rubrika je u okviru realizacije projekta Udruženja Podium “Uvek na licu mesta“, izdavača Novog Radio Sombora, koji se realizuje zahvaljujući sredstvima Grada Sombora na Medijskom Konkursu za 2023. godinu.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Izvor: RTV

AcanskiS © 

Tagovi: , ,

Povezani članci

Psihološka podrška žrtvama saobraćajnih nezgoda i u somborskom PSIHOZON-u !
Donacija Opštoj bolnici „Dr Radivoj Simonović“ u Somboru

Kategorije

Izbornik