Sindikat

MOR: Rasvetliti neplaćeni rad i negu u domaćinstvima širom sveta

 

  • Više od 16 milijardi sati utroši se svakog dana na kućne neplaćene poslove i negu u zemljama širom sveta sa veoma neproporcionalnim uticajem na žene; ta brojka će rasti usled starenja ljudske populacije, upozorava Međunarodna konferencija rada

Vrednost neplaćenog rada i nege u kući i njihov ekonomski i društveni uticaj do nedavno su veoma često bili isključeni iz planiranja državnih budžeta i programa nacionalnih politika, ukazuje Međunarodna konferencija rada (MOR). I to uprkos vrlo pouzdanim procenama da bi taj neplaćeni rad u domaćinstvima, koji u 76 procenata obavljaju žene, kada bi se ekvivalentno vrednovao u novcu, u nekim zemljama premašio 40 odsto vrednosti njihovog bruto društvenog proizvoda. Ništa manje važna je i činjenica da nesrazmerno učešće žena u tim poslovima odražava i reprodukuje rodne stereotipe i nejednakosti.

  • Danas se ovo konačno menja. U stvari, merenje kućnog neplaćenog rada i nege se sada smatra suštinskom komponentom zvanične statistike o radu, zapošljavanju i nedovoljno korišćenju radne snage, kao i kritičnim indikatorom rodno zasnovanih nejednakosti – navodi se u juče objavljenom saopštenju MOR-a.

Da bi zadovoljila rastuću potražnju za podacima o neplaćenom radu u kući, koji je često nevidljiv za statistiku i politiku, Sektor za statističke standarde i metode MOR-a je poslednjih godina razvio i testirao seriju praktičnih, laganih alata za merenje vremena povezano sa anketama o radnoj snazi. Pokrenut 2020. godine u više zemalja, ovaj program raznih umreženih metoda imao je za cilj da unapredi kreiranje tačnih, pravovremenih i celovitih statistika o neplaćenom radu u kući i nezi i njihovom učešću u ukupnom radnom vremenu, u državama sa niskim i srednjim dohotkom. Novi alati se zasnivaju na najboljoj međunarodnoj praksi i opsežnom testiranju na terenu sa partnerima za implementaciju, uključujući nevladine organizacije i nezavisne istraživačke institute.

MOR ukazuje da je kvantifikacija (merenje) neplaćenog rada i nege u kući ključna za razumevanje nedovoljne upotrebe radne snage, trendova zapošljavanja i rodno zasnovanih nejednakosti, “pomažući nam da se približimo pravednijem svetu rada i socijalnoj pravdi za sve”.

Novinar: Svetozar Raković

Izvor: UGS „Nezavisnost“


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Tagovi: , , , ,

Povezani članci

Seminar za aktiviste Granskog sindikata rudarstva i energetike „Nezavisnost“
EKS: Oporezovati natprosečne i neopravdane prihode banaka

Kategorije

Izbornik