Sindikat

U katastru Srbije pola miliona nerešenih zahteva

 

  • Poslednjih nekoliko godina broj nerešenih zahteva u Republičkom geodetskom zavodu je narastao na više od 500.000, navode tri sindikata te državne ustanove u novom otvorenom pismu upućenom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću

Tri reprezentativne sindikalne organizacije u RGZ – Sindikat Nezavisnost, Jedinstvena organizacija sindikata i Sindikat RGZ ASNS – uputile su novo upozoravajuće pismo predsedniku Srbije o zabrinjavajućem stanju u Republičkom geodetskom zavodu. Pismo prenosimo integralno.

“Poštovani gospodine Predsedniče, obraćamo Vam se u još jednom pokušaju da damo konkretan doprinos rešavanju očiglednih i sve ozbiljnijih problema koji prate aktuelnu situaciju u našoj zemlji. U fokusu naše pažnje je svakako Republički geodetski zavod i konkretno način njegovog rukovođenja i sve jasnijeg urušavanja. U dosadašnjim obraćanjima ukazali smo na brojne pogrešne odluke i promašaje koje je donelo aktuelno rukovodstvo RGZ-a. Na žalost i štetu celokupnog našeg društva izostale su reakcije nadležnih institucija i pojedinaca a posledice su sve vidljivije.

Jeziv je osećaj kada se na brojne argumente i dokaze niko ne oglašava, a oni koji su nadležni se ne mešaju u svoj posao. Takva žalosna situacija otvara prostor za dodatne manipulacije sa javnim mnjenjem kao i za uklanjanje dokaza koji pokazuju sve razmere zloupotreba koje prate rad direktora mr Borka Draškovića i njegovih saradnika. Spinovanje javnosti sa nekakvim odlikovanjima i pohvalama ima svrhu da nekim predstavnicima Vlade RS posluži kao argument za toleranciju koja svakim danom poprima odlike ozbiljnog saučestvovanja u urušavanju i razgradnji RGZ-a.

Gospodine predsedniče, u nekoliko primera samo, želimo da Vama a i široj javnosti ukažemo na razmere sistematskog delovanja interesnih grupa koje stoje iza vrha RGZ-a.

Poslednjih nekoliko godina broj nerešenih zahteva u RGZ-u je od 150.000 narastao na preko 500.000. Stari predmeti se ne rešavaju po redosledu već se prioritetno rade elektronski zaprimljeni. Broj drugostepenih žalbi je nepoznat, a način njihovog rešavanja je tema za ozbiljnu istragu nadležnih organa.

Blokada rada RGZ-a koja je nastupila 14.06.2022. godine je trajala u nekim delovima i do 11.07.2022.god. Tražili smo da Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal izađe sa Izveštajem o tom događaju. I pored činjenice da je MUP još 04.08.2022. godine Tužilaštvu dostavio svoj izveštaj, u javnosti nema zvanične informacije. Istovremeno, protiv predstavnika sindikata RGZ-a se podnose besmislene i lažne prijave o njihovom navodnom učešću u hakerskom napadu na RGZ. Predsednici sindikata su suspendovani i udaljeni sa posla upravo zbog toga što su se obraćali Vama i predsednici tehničke Vlade i tražili da se utvrdi i objavi istina i utvrdi odgovornost.

Sindikatima su nedavno dostavljene informacije o nepokretnostima koje su u vlasništvu direktora mr Borka Draškovića i lica koja su sa njime povezana. Uvidom u Registar imovine koji vodi Agencija za borbu protiv korupcije utvrdili smo da ima neprijavljenih nepokretnosti i u skladu sa time podneli prijave Agenciji i Višem javnom tužilaštvu. Umesto da dobijemo informacije o pokrenutom postupku u Registru se preko noći pojavljuju neke nepokretnosti na koje smo ukazali. Pitanje za Vas i ukupnu javnost je: Da li se ova Agencija bavi borbom protiv korupcije ili sprečavanjem te borbe?

U periodu od 2014-e godine do danas prosečna plata katastarskog referenta je sa nivoa prosečne zarade u Republici Srbiji stigla do nivoa minimalne zarade. Istovremeno je primetno da je direktor RGZ-a uvećao svoje imovno stanje i broj nepokretnosti. Samo za stan u Beogradu i apartman na Kopaoniku koji vrede oko 300.000 eura, potrebno je da radi 18 godina i prima platu direktora RGZ-a. Čini nam se da nije ni malo normalno da plate zaposlenih idu u nazad a direktor kao i njegovi saradnici (uključujući i vozače) kupuju nepokretnosti, zidaju zgrade i uvećavaju svoje bogatstvo.

O svim navodima sindikati poseduju konkretne podatke i stojimo Vam na raspolaganju kao i svim nadležnim organima”, navodi se na kraju pisma koje su zajednički potpisali predsednica Jedinstvene organizacija sindikata Dijana Konstatinović, predsednik Sindikata Nezavisnost Zoran Blagojević i predsednik Sindikata RGZ-ASNS Stevan Todorov.

Izvor: www.nezavisnost.org

Novinar: Svetozar Raković

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , ,

Povezani članci

Međunarodna konfederacija sindikata – „Za pravedne plate“
EU ozakonila direktivu o adekvatnim minimalnim platama i kolektivnom pregovaranju

Kategorije

Izbornik