Višejezično

Svečano obeležen XVII Međunarodni festival organske etno hrane i pića, domaće radinosti i folklora u organizaciji Udruženja ECO ENERGY

 

  • Udruženje za proizvodnju organske hrane „Eco Energy“ iz Sombora u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Sombora organizovalo je u subotu, 8. oktobra na Trgu Svetog Trojstva tradicionalni 17. po redu Festival organske etno hrane i pića, domaće radinosti i folklora

Građanima Sombora i okoline je prikazan široki asortiman organske i eko – etno hrane, proizvoda kao i eko preparata i tehnike, te proizvoda domaće radinosti. Somborci ali i brojni gosti mogli su uživati u ponudi, degustaciji i kupovini autentičnih organskih proizvoda, na štandovima sa više od 40 izlagača iz zemlje i regiona.

Ceremonijalni program otvaranja počeo je u predviđenih jednaest časova. Goste su pozdravili Đorđe Zorić, član Gradskog veća za oblast komunalne delatnosti i investicija i Jovica Kelić predsednik Udruženja ECO Energy iz Sombora, nakon čega su se obratili novinarima. Pre toga komisija za ocenjivanje štandova u sastavu Vida Bošnjak, Snežana Karalić i Srđan Ačanski imala je ni malo lak zadatak, a to je dodeljivanje priznanja u nekoliko kategorija.

Specijalna nagrada pubilke dodeljena je mesari Šogor iz Malog Iđoša, reč je porodičnom preduzeću koje se ovim poslom bavi od 1958. godine, specijalna nagrada za šumski eko proizvod dodeljna je gazdinstvu Jugo Bilje iz Kragujevca za supu od vrganja…

Ovaj događaj bio je upotpunjen prigodnim bogatim i raznovrsnim kulturno umetničkim programom, predavanjima, promovisanjem tradicionalnih vrednosti, uručivanjem zahvalnica i specijalnih priznanja.

Folklorni ansambl Doma kulture Sivac je igrao niške i bačke igre, KUD Đurđevak iz Kljajićeva je nastupio dva puta u nošnji Crnorečja, dok je pevačka grupa u Ličkoj nošnji iz Gračaca. 

Na kraju programa za posetioce i izlagače usledila je poseta “Etno Kući Mali Bodrog” kao jednom uspešnom primeru Etno-agro turizma. Kroz ovaj objekat je posetioce provela domaćica kuće Jelisaveta Eržika Bešenji, te svojom pričom nas vratila u neka davna vremena od pre sto i više godina….. kako se nekada živelo u ovim krajevima……. bez struje…. voda je bila sa bunara…. .bilo je teško, ali ljudi su bili srećni i zadovoljni…..

Nakon toga je do kasno u noć, usledilo druženje uz čuvene domaće sprecijalitete, monoštorski riblji i pileći paprikaš.

Na kraju, proizvođači su zadovoljno trljali ruke, a posetioci otišli svojim kućama srećni i zadovoljni……

Vidimo se sledeće godine!!!!!

Slede dalje rubrike u vezi sa ovom manifestacijom koja direktno upućuje na očuvanje tradicionalnih vrednosti somborske regije ali, isto tako i o primeru međusobnog uvažavanja, partnerstva i solidarnosti kao u ovom sadejstvu između Etno kuće Mali bodrog, Udruženja Eco Energy i gradskih institucija.

Prati, beleži, učestvuje i piše: dipl. turizmolog, novinar Srđan Ačanski

Rubrika je sastavni deo ovogodišnjeg medijskog projekta ‘Svi smo jedno – višejezinčno, vaš Novi Radio Sombor’ sufinansiranog iz budžeta Grada Sombora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projejktu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadržaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima!)

Tagovi: , ,

Povezani članci

Organizacioni odbor XVII Međunarodnog festivala organske etno hrane i pića, domaće radinosti i folklora u Malom Bodrogu
Startovali novi besplatni kursevi engleskog, nemačkog i mađarskog jezika

Kategorije

Izbornik