Sindikat

Saopštenje Granskog sindikata uprave, pravosuđa, odbrane i policije „Nezavisnost“

 

  • Usvajanje izmena Zakona o sistemu plata u javnom sektoru kao i seta zakona kojima se uređuju primanja i status zaposlenih u javnom sektoru u sindikatu NEZAVISNOST, iako očekivano, izazvalo je određeno razočaranje. Ovo pre svega što predstavnici Vlade RS u svojstvu poslodavca o ovim pitanjima nisu zatražili mišljenje reprezentativnih sindikata

Izmene zakona koje predviđaju još jedno odlaganje početka primene važnih i sistemskih propisa od velikog su značaja za status i materijalni položaj oko 500 hiljada službenika i zaposlenih u javnoj upravi. Sam Zakon o sistemu plata koji je jedan od rekih propisa donet u okviru socijalnog dijaloga i prošao procedure u okviru Socijalno-ekonomskog saveta ovoga puta se menja bez javne rasprave. Izjava zvaničnika da su izmene odobrene od strane Međunarodnog monetarnog fonda zaista degradira bilo kakav sindikalni angažman u Republici Srbiji.

Jedan od najznačajnih propisa iz oblasti radnih odnosa osim što se ne primenjuje u praksi zaslužuje da bude stavljen pred članove SES-a Republike Srbije. Ovo pre svega iz razloga što odlaganje njegove primene ima izuzetno velike posledice na materijalni položaj velikog broja zaposlenih u javnom sektoru. Očekivanja sindikata da će kroz primenu ovog akta konačno moći da se pristupi pregovorima o visini iznosa pripadajućeg toplog obroka i regresa ovim odlaganjem se prevode u veliku neizvesnost.

Za veliki broj zaposlenih čija su primanja vrlo blizu minimalnoj zaradi pitanje toplog obroka i regresa je od prvorazrednog značaja. Trend u kome se primanja zaposlenih približavaju minimalnoj zaradi je veoma zabrinjavajući. Isplatom troškova za topli obrok i regres u iznosu koji je 10.000,00 din. primanja svih zaposlenih sa srednjom stručnom spremom, a kojih je i najviše u javnom sektoru, bi bila značajno poboljšana. Sa druge strane obezbedilo bi se da postoji jasna razlika između minimalne zarade i plata javnih službenika.

Sindikat NEZAVISNOST sa velikom rezervom prihvata najavu rasta prosečne zarade na nivo od 900 eura u 2025. godini. Bez primene platnih razreda i poštovanja prava koja su utvrđena Zakonom o sistemu plata u javnom sektoru i kolektivnim ugovorima nemoguće je očekivati toliki rast plata. Po svemu sudeći „beli medvedi“ (kako su okarakterisani zaposleni u javnoj upravi 2014. godine) postaju „beli miševi“ nad kojima se vrše eksperimenti izdržljivosti i preživljavanja sa platama na nivou minimalne potrošačke korpe čiji se iznos nije menjao od 2017. godine.

U Beogradu, 8.12.2021, GS UPOIP NEZAVISNOST, Dragan Čabrić, predsednik

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

Čedanka Andrić, predsednica reprezentativnog srpskog sindikata UGS Nezavisnost: Uvek spremni za dijalog, ali i za ulicu
Institut za istraživanje globalne nejednakosti: Sistem radi za bogate

Kategorije

Izbornik