Sindikat

Radnici Galenike štrajkuju zbog zarada: Podrške sindikalnih konfederacija Evrope i sveta

 

  • Radnici Galenike stupili su juče ujutro u štrajk posle neuspešnih pregovora o povećanju zarada i već prvog dana dobili podršku od Sindikata “Nezavisnost” kao i od svetske i evropske konfederacije industrijskih sindikata

Zahtev radnika Galenike koji su od juče ujutro u štrajku je da se zarada uveća za dva cela koeficijenta svima linearno, počevši od obračuna februarske zarade. To bi praktično značilo da se prosečna zarada u kompaniji poveća za približno 10-tak procenata dok bi za niže i najniže zarade povećanje bilo između 15 i 20 odsto.

Od glavnog poverenika sindikata “Nezavisnost” u Galenici Zorana Pantelića saznali smo da je odluku o potpunoj obustavi radaOdbor sindikata doneo nakon konsultacija sa radnicima.

Pregovore o povećanju zarada u Galenici zatražio je Sindikat “Nezavisnost” još 30. novembra prošle, da bi poslovodstvo na taj zahtev odgovorilo tek 15. januara ove godine. Međutim, do kraja februara, što je po kolektivnom ugovoru krajnji rok za redovno godišnje povećanje zarada, nije bilo dogovora. Pregovori su okončani neuspešno kada je sindikat “Nezavisnost” Galenike odbio ponudu poslovodstva kao nepristojnu.

U pismu podrške Granski sindikat poljoprivrede i prerađivačke industrije „Nezavisnost” ocenjuje kao “nerazumno ponašanje poslovodstva koje je izabralo konflikt, a ne dijalog”.

  • Od državnih institucija očekujemo nepristrasan i odgovoran pristup, kojim će stručno i preventivno reagovati na eventualno produbljivanje socijalnog konflikta – navodi se u pismu koje je potpisao predsednik GS PPI „Nezavisnost” Dejan Titović.

Juče su radnici Galenike dobili zajedničku podršku i od svetske sindikalne asocijacije IndustriALL Global Union i evropske asocijacije IndustriALL European Trade Union.

„Poštovane kolege, upućujemo vam iskrenu podršku i nadamo se da će uprava jasno uočiti poruku radnika u štrajku, dogovoriti se o hitnosti usklađivanja plata sa stvarnim rastom troškova života i postupiti u skladu s tim. Pomno ćemo pratiti dalji razvoj vaših akcija”, navodi se u pismu podrške.

Galenika je najstarija farmaceutska kompanija u Srbiji i regionu (osnovana 1945). Posle privatizacije 2017. fabrika je postala deo EMS-a iz Brazila, jedne od najvećih farmaceutskih kompanija u Latinskoj Americi. U kompaniji Galenika je danas oko 700 zaposlenih.

Beleži: Svetozar Raković

 Izvor: Nezavisnost.org Foto: Nezavisnost.org


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor       

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta KeepOne Radio

Tagovi: , , , ,

Povezani članci

Talas štrajkova paralisao železnički i avio saobraćaj u Nemačkoj: Sindikati insistiraju na povećanju zarada
MKS: Veliki napredak UN za rodnu ravnopravnost i radnička prava

Kategorije

Izbornik