Sindikat

Radionica o digitalnoj komunikaciji: Internet saveznik sindikata

 

  • Interna i eksterna digitalna komunikacija tema je radionice koju su Ujedinjeni granski sindikati “Nezavisnost” realizovali danas u beogradskom hotelu “Mažestik”

Istorijat digitalnih komunikacija učesnicima, sindikalnim predstavnicima granskih sindikata “Nezavisnost”, predstavio je dr Đorđe Krivokapić, profesor Fakulteta organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu. On je poseban deo svog interaktivnog izlaganja posvetio navikama medijske publike u Srbiji u kontekstu karaktera, funkcija i dometa digitalnih tehnologija i interneta.

Analizirani su istraživački pokazatelji o dostupnosti, odnosno o pristupu stanovništva internetu po regionima u Srbiji. Krivokapić je predstavio i najnovije podatke o korišćenju računara i interneta – prema starosnoj, obrazovnoj i profesionalnoj strukturi stanovništva. Posebno je ukazao na podatke o primarnoj ciljnoj grupi sindikata – zaposlenima i njihovim potrebama i navikama u korišćenju digitalnih informacionih tehnologija.

Krivokapić je ukazao da glavni izvori informisanja postaju veb sajtovi i društvene mreže, dok se klasični (mejnstrim) mediji kao televizija, radio i štampa postepeno magrinalizuju. 

Kada je reč o poverenju medijska publika najviše veruje ličnim kontaktima, a da internet prednjači ispred televizije i društvenih mreža, i daleko ispred štampe.

Drugi predavač Filip Milošević govorio je o digitalnoj komunikaciji s namerom da učesnicima približi prednosti, korisnost i efikasnost komuniciranja unutar sindikalne organizacije i sa društvenim okruženjem. Predstavio je tehnološko-tehnički sadržaj interneta demistifikujući tzv nevidljive infrastrukture u očima „običnog“ čoveka.

S druge strane, Milošević je ukazao i na komplikovanu mrežu interneta koja podrazumeva i bezbednosne rizike za digitalnu komunikaciju, odnosno za privatnost korisnika interneta.

Takođe je predočio mogućnosti manipulisanja i cenzurisanja. S jedne strane, korisnik može na svojim digitalnim uređajima (računar, telefon…) da ograniči ili blokira pristup neželjenim ili štetnim sadržajima na internetu, što nije sporno sa stanovišta njegovih potreba i prava. S druge strane, država može uspešno da svojim građanima blokira pristup nekim sadržajima (internet adresama ili ponudama) pravdajući to nekim ekonomskim ili sličnim interesima i pokrivajući takve odluke odgovarajućim internim propisima (primer blokiranja strane ponude igara na sreću putem interneta).

U interaktivnom delu radionice analizirana su iskustva u korišćenju digitalnih alata i kanala u internoj komunikaciji (email, mobilni telefon – sms, vajber i whatsap grupe, skajp, zum sastanci, e-bilteni…). Ispostavilo se da u internoj komunikaciji u sindikatima raste upotreba vajber komunikacije (vajber grupe) a smanjuje se korišćenje elektonske pošte (email). Pomenuti su problemi i limiti kao što su nedovoljna digitalna pismenost članstva, zabrana poslodavca da sindikat koristi digitalne resurse preduzeća i tome slično.

U eksternoj komunikaciji sindikati su zbog zatvorenosti medija prinuđeni da se oslone na svoje sajtove a sve češće i na svoje naloge na društvenim mrežama (Tviter, Fejsbuk i Instagram).

Predavač je savetovao da se u eksternoj komunikaciji koriste savremeni, kratki i vizuelno atraktivni sadržaji kombinovani sa konkretnim i jasnim sindikalnim porukama.

Ova radionica, održana je kao četvrta po redu u okviru projekta Sindikati za pravedan oporavak koju UGS “Nezavisnost” sprovodi uz podršku Evropske konfederacije sindikata i finansijsku pomoć Evropske unije.

S.R.

Izvor i fotografije: UGS Nezavisnost

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , , ,

Povezani članci

Radionica o društvenim mrežama: Kako se i kome obraćaju sindikati
Stop nasilju nad prosvetnim radnicima na radnom mestu!

Kategorije

Izbornik