Sindikat

Prvomajski proglas UGS “Nezavisnost“: Za demokratski i radnički restart

 

  • Demokratski, nezavisni sindikati su temelj demokratije i napretka, ali otvorenost za iskreni dijalog ne treba da zavara, jer je sindikat Nezavisnost spreman i za sve vidove sindikalne borbe, braneći pravo na štrajk i proteste radnika, navodi se u Prvomajskom proglasu Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“

Čestitajući svom članstvu Međunarodni praznik rada Nezavisnost navodi da će ove godine Prvi maj obeležiti pod sloganom “Za demokratski i radnički restart”, na platou kod spomenika Dimitriju Tucoviću, u Beogradu.

“Važna je simbolika u tome što se okupljamo kod spomenika čoveku koji je jedan od prvaka socijaldemokratije u Srbiji, borac za radnička prava, za pravdu i jednakost i koji je inspiracija svima koji žele da se bore za progresivne ideje”, piše u proglasu.

Od svog osnivanja, kako se ističe, Nezavisnosti nikada nije nedostajalo hrabrosti da iznese svoje stavove o tome “kako treba da izgleda država u kojoj živimo i stvaramo i uvek smo umeli da prepoznamo prijatelje koji nas, u našoj sindikalnoj borbi, podržavaju”.

“U novembru ćemo obeležiti 33 godine sindikalnog aktivizma, ponosni na ono što smo uradili u prošlosti i hrabro ulazeći u budućnost. A da bi ta budućnost bila onakva kakvoj težimo, mi se svakodnevno borimo za prava naših članova i članica, za njihove bolje uslove života i rada, jer sindikalna borba za radnike i radnice je borba za bolju Srbiju”.

Dodaje se da je Nezavisnost u svom strateškom dokumentu „Za demokratski i radnički restart“ predložila zakonodavnoj i izvršnoj vlasti prioritete na kojima će insistirati: “od toga kako treba da izgleda novo radno zakonodavstvo, preko predloga za promenu poreske politike, funkcionisanja javnih preduzeća, zdravstva, školstva, medijske i kulturne politike, državne uprave, pravosuđa i javne bezbednosti do penzione politike”.

“Demokratski, nezavisni sindikati nikada nisu bili prepreka razvoju društva, naprotiv, takvi sindikati su temelj demokratije i napretka”, ističe se u proglasu.

Međutim, kako se napominje, otvorenost tog sindikata za iskreni dijalog “ne treba nikoga da zavara”, jer je Nezavisnost spremna “i za sve ostale vidove sindikalne borbe, braneći pravo na štrajk i proteste”.

“Zaštita svakog našeg člana i članice i njegovog, njenog prava na sindikalno organizovanje ostaje u vrhu naših prioriteta, uz borbu za bezbedno i zdravo radno mesto, kvalitetne kolektivne ugovore, odgovarajuće zarade, progresivno radno i socijalno zakonodavstvo i borbu protiv svih vidova diskriminacije i nasilja”, piše u tekstu.

Naglašavajući da taj sindikat ima pravo da se pita i da ponudi odgovore, u proglasu se napominje da će “organizovanje, aktivizam i solidarnost i nadalje biti odrednice Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost“.

Uz zahvalnost članovima i članicama na poverenju i lojalnosti Prvomajski proglas se završava porukom: “Živeo Prvi maj, živela Nezavisnost!”.


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor       

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta KeepOne Radio

https://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio svih svih država regiona i dijaspora Omiljeni radio

Tagovi: , ,

Povezani članci

Prilog sindikalnoj strategiji o štrajku: Jedna uspešna priča „Galenika Nezavisnost“
Nezavisnost poziva na prvomajski skup u Beogradu

Kategorije

Izbornik