Ekologija

Počinje tretman suzbijanja komaraca u Somboru i naseljenim mestima

 

  • Kako meteorolozi najavljuju, tokom naredna tri dana, počev od 12. juna vreme će biti bez padavina, pa će predveče biti pogodno za tretman suzbijanja komaraca u gradu i u ostalim naseljenim mestima u kojima je uočen veći broj jedinki

Na čitavoj teritoriji Vojvodine, pa tako i Somboru postoji ekstremna brojnost komaraca koja je izazvana visokim vodostajem svih vodenih tokova i površina zbog izuzetno velike količine padavina, kao i ostalim meteorološkim uslovima koji pogoduju razvoju komaraca.

Prema rečima stručnjaka, zbog nepogodnih meteoroloških prilika tretmani komaraca, iako planirani i najvaljivani u zakonskom okviru, nisu mogli da budu realizovani.

  • Tretman protiče u predvečernjim časovima kada je aktivnost komaraca najveća, tačnije u sumrak, na optimalnoj tempareaturi za njihovu aktivnost od oko 23 stepena i tokom odsustva vetra. Granica za tretman komaraca je brzina vetra, oko 3 metra u sekundi, a ukoliko je brzina vetra intenzivnija, let komaraca izostaje, tako da tretman nema efekta. Takođe, komarci ne lete tokom padavina, kojih je u prethodnom periodu bilo svakodnevno. Nakon tretiranja, najmanje 4 do 6 sati ne sme doći do padavina, koje bi u tom slučaju isprale sav preparat, zato tretman ne bi bio uspešan. Padom temperature vazduha ispod 16 stepeni, aktivnost komaraca opada tako da dejstvo preparata znatno slabi i ne dolazi do smanjenja populacije odraslih jedinki – objasnila je Emina Salapura, inženjer iz preduzeća „Oris“ d.o.o Sombor.

Tretman iz vazduha i sa zemlje će biti sproveden preparatima koji su štetni za pčele. Upozoravaju se pčelari da zaštite ili izmeste svoje košnice najmanje pet kilometara od mesta tretiranja.

Mape sa lokacijama tretiranja, nalaze se na Fejsbuk i internet stranici preduzeća „Oris“ d.o.o Sombor, gde možete da pratite najave i precizne termine radova.

Raspored tretiranja komaraca na teritoriji Grada Sombora možete da vidite na ovoj stranici:

https://www.sombor.rs/aktuelnosti/obavestenja/raspored-tretiranja-komaraca-na-teritoriji-grada-sombora/

Dostupan telefon za sva pitanja je: 025/515-50-55


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , ,

Povezani članci

Počinje suzbijanje krpelja u Opštini Apatin
Suzbijanje komaraca u Somboru, svim selima i priobalju Dunava

Kategorije

Izbornik