Sindikat

Odlukom Vlade Srbije NIS ipak postao većinski vlasnik „Petrohemije“ u Pančevu

 

  • Vlada Srbije je prošlog petka odlučila da kompaniji Naftna industrija Srbije, koja je većinski u ruskom vlasništvu, ustupi najveći deo svog vlasništva u HIP-Petrohemija a.d. Pančevo. Do sada je država Srbija u pančevačkoj Petrohemiji imala udeo od 79,14 odsto, dok je NIS-u pripadalo 20,86 odsto vlasništva. Suvlasnička struktura se od petka drastično promenila: Udeo NIS-a je povećan na čak 90 odsto dok je državi preostalo samo 10 procenata

U rešenju Agencije za privredne registre kojim je potvrđena ova promena, do sada medijski neprimećena, navodi se da će NIS u tri tranše uplatiti ukupno 17,59 milijardi dinara, povećavajući tako svoj udeo na 90 odsto vlasništva.

Podsećamo da su Ministarstvo privrede u ime Vlade Srbije, kompanija NIS i HIP Petrohemija potpisali 2021. godine Ugovor o strateškom partnerstvu, kojim je predviđeno da na kraju realizacije tog procesa Petrohemija konačno i administrativno i formalno-pravno postane 90 odsto vlasništvo NIS-a.

U međuvremenu, rusko-ukrajinski rat umnogome je iskomplikovao realizaciju pomenutog sporazuma. Evropska unija, SAD i druge zemlje uvele su veoma oštre I višestruke ekonomske sankcije Rusiji i pozvale druge države, posebno kandidate za pridruživanje EU, da se u tome pridruže.

Upozorenje “Nezavisnosti”

Strah da bi ranije planirano konačno pripajanje Petrohemije NIS-u u novonastalim međunarodnim ekonomskim okolnostima ugrozilo proizvodnju i poslovanje pančevačke fabrike a time i njene zaposlene, motivisao je UGS “Nezavisnost” da se početkom oktobra prošle godine obrati Vladi i zatraži odlaganje takve odluke.

Završetak procesa privatizacije HIP Petrohemije Pančevo (HIPP) i njeno pripajanje Naftnoj industriji Srbije mogao bi zbog ukrajinske krize i sankcija koje je EU uvela protiv Ruske Federacije da ugrozi proizvodnju i radna mesta u pančevačkoj fabrici, upozorila je centrala „Nezavisnosti” 2. oktobra 2022. u pismu premijerki Ani Brnabić.

U pismu je ukazano da se “već pojavljuje problem plasmana proizvoda HIPP, a opasnost da pojedine kompanije iz EU obustave dalju saradnju sa HIPP, u slučaju okončanja ove transakcije, postaje sve veća”.

Podsećanje na navode zahteva

“Verujemo da do okončanja ukrajinske krize nikome ne odgovara promena trenutnog statusa HIPP, jer strahujemo da bi ona dovela do onemogućavanja plasmana proizvoda HIPP na njena najvažnija tržišta EU, otežanu popravku postojeće opreme, nabavku novih delova i asistenciju stručnjaka iz inostranstva, što bi sigurno imalo za posledicu smanjen obim poslovanja i otpuštanje radnika. Takođe, ovakav (neželjeni) scenario bi imao značajne implikacije i na čitav niz malih i srednjih preduzeća u Pančevu i Republici Srbiji, koja svoje poslovanje vezuju za HIPP”, navedeno je u zahtevu “Nezavisnosti”.

Zato je “Nezavisnost” zahtevala “da se zastane sa daljim nastavkom preuzimanja vlasničkih i upravljačkih prava u ovoj kompaniji do okončanja sukoba u Ukrajini“, te da je „interes svih da se obezbedi dalje normalno poslovanje HIPP i stabilna radna mesta u uslovima rastućih globalnih neizvesnosti“.

Pismo koje su potpisali predsednica UGS “Nezavisnost” Čedanka Andrić i predsednik Granskog sindikata rudarstva i energetike “Nezavisnost” Časlav Gavrić, dostavljeno je tada i Skupštinskom odboru za privredu, Delegaciji EU u Srbiji, Ambasadi Ruske federacije, Petrohemiji Pančevo i kompaniji NIS.

I sami radnici pančevačke Petrohemije tražili su da se preispita opravdanost namere da NIS preuzme većinsko vlasništvo njihove fabrike. Na protestu održanom 13. aprila ove godine ispred Upravne zgrade HIP Petrohemije nekoliko stotina nezadovoljnih radnika zahtevalo je povećanje zarada, ali i da bude zaustavljen postupak pripajanja Naftnoj industriji Srbije.

Vlada Srbije je prošlog petka, ipak, odlučila po svome a u interesu NIS-a koji je od 2008. godine u većinskom vlasništvu ruskog državnog energetskog giganta Gasprom. Tek će se videti kako će se, zbog pomenutih zaoštrenih međunarodnih političko-ekonomskih uslova, ta odluka naše države odraziti na budućnost pančevačke Petrohemije i njenih radnika.

Novinar: Svetozar Raković 


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , ,

Povezani članci

111. Međunarodna konferencija rada: Socijalna pravda prioritet
Svetski dan borbe protiv dečijeg rada: Svako deseto dete prinuđeno na rad

Kategorije

Izbornik