Sindikat

Nova direktiva EU za poboljšanje evropskih radničkih saveta

 

  • Evropska komisija je nedavno predstavila svoj predlog revizije direktive o evropskim radničkim savetima koja će osnažiti glas radnika u multinacionalnim kompanijama

Predlog izmena direktive Brisela pojašnjava odluke o kojima evropski radnički saveti moraju biti konsultovani pre nego što menadžmenti kompanija donesu odluku. Osim toga, direktiva nalaže da radnički saveti moraju dobiti odgovarajuća finansijska sredstva, ukazuje se u informaciji Evropske konfederacije sindikata (EKS).

Međutim, kako primećuju iz EKS-a, sankcije koje Evropska komisija predviđa izmenama direktive kako bi se sprečile kompanije da krše prava radničkih saveta treba proširiti na franšize kako bi se osiguralo da i kompanije poput Mekdonaldsa moraju da poštuju nadležnosti saveta.

Evropski radnički saveti osnivaju se da bi radnicima dali glas u velikim multinacionalnim kompanijama u kojima se važne strateške odluke ne donose na lokalnom ili čak nacionalnom nivou, već u evropskom sedištu kompanije. Saveti imaju za cilj da obezbede da se poštuju prava radnika na informacije i konsultacije o odlukama menadžmenta.

Važeća evropska direktiva o radničkim savetima ne predviđa pravovremene informacije ni konsultacije, niti sadrži preventivne i srazmerne sankcije u slučaju kršenja tih prava od strane multinacionalnih kompanija. Na primer, maksimalna kazna u Nemačkoj koja iznosi samo 15.000 evra svakako nema efekta na kompaniju sa milijardu evra prihoda, ukazuje EKS.

Komentarišući predlog revidirane direktive, zamenica generalnog sekretara EKS-a Izabela Šoman ocenjuje da je postojeća direktiva “krezubi tigar” koga multinacionalne kompanije zloupotrebljavaju kako bi kršile prava radnika na informacije i konsultacije.

  • Hitno je potrebna jača direktiva. Sprovođenje prava radnika na informisanje i konsultacije je ključno za uspešnu tranziciju ka zelenoj i digitalnoj ekonomiji i za radnike i za kompanije. Veća je verovatnoća da će radnici prijaviti pozitivne uticaje veštačke inteligencije ako je postojao proces konsultacija preko njihovih sindikata a postoje dokazi da su kompanije sa efektivnim učešćem radnika dugoročno konkurentnije – izjavila je Izabela Šuman.

U sledećoj fazi izmena direktive mogućnost da doprinesu njenim daljim poboljšanjima će imati Evropski parlament i Evropski savet a “EKS će se mobilisati da ih usmeri u pravom smeru”.

Svetozar Raković

Izvor: UGS „Nezavisnost“


 

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta KeepOne Radio

https://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio svih svih država regiona i dijaspora Omiljeni radio

Tagovi: , , , , ,

Povezani članci

Veliki uspeh Sindikata „Nezavisnost“ Heineken Srbija d.o.o. u Zaječaru
Statistika o platama: Najplaćeniji programeri, najmanje zarade u uslužnim delatnostima

Kategorije

Izbornik