Kultura

Somborska Biblioteka: Rezultati konkursa za drugu knjigu autora mlađih od 35 godina

 

SAOPŠTENJE

  • Somborski književni festival i Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“ u Somboru u oktobru 2023. godine raspisali su konkurs za drugu knjigu autora do 35 godina. Prema propozicijama konkursa, rukopisi su slati pod šifrom. Konkurs je zaključen 31. decembra 2023. godine

Na konkurs je pristiglo 22 rukopisa. Žiri, koji je zasedao u sastavu Tamara Babić, Branislav Živanović i Dragan Babić, izdvojio je tri rukopisa:

• Podanak Dunje Ožegović,
• Srce-cvekla Maje Stojanac,
• Poezija koju nećete dočekati Radeta Šupića.

U narednoj seriji razmatranja, žiri je odlučio da na osmom konkursu Somborskog književnog festivala nagradi rukopis Srce-cvekla Maje Stojanac.

Nagrada, koja se sastoji iz štampanja nagrađenog rukopisa i diplome, biće uručena tokom Somborskog književnog festivala 2024. godine.

Sabirajući tridesetak pesama različitog obima i zahvata, rukopis Srce-cvekla progovara o nekima od najvažnijih, ali i najintimnijih tematskih okvira savremenog domaćeg pesništva. Identitetske dvojbe, pronalazak sopstvenog glasa, odnos sa osobama iz neposredne okoline, granična iskustva bolesti i/ili smrti, odrastanje u patrijarhalnom društvu i istraživanje čulnosti samo su neke od tema koje se prepliću sa motivima iz prirode kojima se te slike dovode u novi kontekst i u nove značenjske ravni. Jedan deo pesama sažetog je i konkretnog karaktera, i one su predstavljene u samo nekoliko stihova i slika, dok kod drugih, koje sadrže više zasebnih delova, simbolički potencijal eksponencijalno raste. Ova neuobičajena i efektna mešavina formalno različito oblikovanih pesničkih tekstova čini rukopis kao celinu sugestivnim, prohodnim i intrigantnim štivom koje može da pokrene interpretativna i komparativna čitanja unutar produkcije mlađe generacije.

Maja Stojanac (Novi Sad, 1994) osnovne i master akademske studije završila je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, na Odseku za srpsku književnost i jezik. U okviru 35. Festivala mladih pesnika „Dani poezije“ u Zaječaru, kao pobednica, objavila je prvu zbirku pesama pod naslovom Pisma Sintiji (2021). Za rad u novinarstvu nagrađena je Specijalnom nagradom Instituta za javno zdravlje Vojvodine i novosadske Gradske uprave za zdravstvo, za radijski prilog o očuvanju ženskog reproduktivnog zdravlja. Osim poezije, koju objavljuje u zbornicima i časopisima za književnost, piše i objavljuje pozorišne kritike. Živi u Novom Sadu.


 

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta KeepOne Radio

https://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio svih svih država regiona i dijaspora Omiljeni radio

Tagovi: , ,

Povezani članci

SPIS – Sajam pisaca i izdavača Sombor
Marija Erdelji: Emocija kao pokretač promena

Kategorije

Izbornik