Sindikat

“Nezavisnosti” priznata reprezentativnost i u niškoj kompaniji IMI

 

Sindikatu „Nezavisnost“ potvrđena je reprezentativnost u kompaniji Integrated Micro-Electronics u Nišu koja proizvodi mikroelektroniku za autoindustriju

Rešenje o reprezentativnosti koje je uručeno glavnom povereniku „Nezavisnosti“ u niškoj fabrici potpisao je generalni menadžer Radoslav Georgiev.

U rešenju se podseća na zakonom propisane uslove za reprezentativnost sindikata i navodi da je poslodavac dana 10.11.2022. godine u prisustvu glavnog poverenika sindikata “izvršio uvid u podneti zahtev i priloženu dokumentaciju i tom prilikom utvrdio da podnosilac zahteva – Sindikat Nezavisnost kod poslodavca Integrated Micro-Electronics doo Niš ispunjava Zakonom propisane uslove za utvrđivanje reprezentativnosti”.

U postupku utvrđivanja reprezentativnosti dokazano je da “Nezavisnost” u kompaniji Integrated Micro-Electronics d.o.o. Niš ima ukupno 85 članova, što predstavlja više od 20 procenata od ukupnog broja zaposlenih. Ovaj uspeh “Nezavisnosti” je posebno značajan kada se ima u vidu da je sindikalno povereništvo u niškom preduzeću osnovano pre samo dva meseca a da je praktično počelo sa radom pre pet nedelja, nakon dobijanja rešenja o upisu sindikata u nadležni registar.

Glavni poverenik „Nezavisnosti“ u kompaniji IMI Milan Dimitrijević za portal Nezavisnost.org kaže da je menadžment u toku utvrđivanja reprezentativnosti sindikata pokazao dobru volju i veoma korektan odnos.

  • Sa direktorkom za ljudske resurse dogovorili smo da jednom nedeljno održavamo sastanak o stanju u kolektivu – naglasio je naš sagovornik.

Prema rečima Dimitrijevića, sledeći važan korak sindikata biće pripremanje prvog kolektivnog ugovora sa ciljem da se zaposlenima obezbede bolji socijalno-ekonomski položaj i radni uslovi svakako mnogo bolji od onih koje propisuje Zakon o radu.

Veoma savremena fabrika Integrated Micro-Electronics (IMI) izgrađena na 14.000 kvadrata, u koju je uloženo više od 33 miliona evra, otvorena je krajem septembra 2018. godine. Fabrika stacionirana pored Niške Banje u vlasništvu je kompanije IMI iz Filipina, koja posluje u sastavu svetski poznate filipinske kompanije Ayal.

Osnovni program kompanije IMI je proizvodnja elektronskih komponenti za autoindustriju i industriju informacionih tehnologija u zemljama Evrope, Azije, Australije, Severne i Južne Amerike – gde IMI inače ima svoje proizvodne pogone i poslovne partnere.

Novinar: Svetozar Raković

Izvor: UGS Nezavisnost

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Tagovi: , ,

Povezani članci

EKS: Smrtnost na radnom mestu raste u 12 zemalja EU
Dubravko Ćulibrk: Neopravdan je strah da će tehnologija zameniti čoveka

Kategorije

Izbornik