Sindikat

Nezavisnost održala press konferenciju ispred Krušika: Za odbranu osnovnih sindikalnih prava

 

  • Poslovodstvo Holding korporacije “Krušik” grubo krši osnovna sindikalna prava svojih radnika, ponovo je upozorilo rukovodstvo “Nezavisnosti” na konferenciji za novinare održanoj juče ispred glavne kapije fabrike u Valjevu 

“Nezavisnost” neće prepustiti radnike “Krušika” samovolji poslodavca već će se boriti za njihova prava koja su garantovana međunarodnim pravnim konvencijama i domaćim Ustavom i zakonima, naglasila je u obraćanju novinarima predsednica Ujedinjenih granskih sindikata “Nezavisnost” Čedanka Andrić. Ona je ukazala da se pod “paravanom” navodnog preispitivanja reprezentativnosti sindikata na zaposlene u “Krušiku” vrše pritisci kako bi zaposleni odustali od sindikalnog organizovanja.

  • Poslovodstvo ‘Krušika’ pokrenulo je 3. aprila postupak preispitivanja reprezentativnosti sindikata ‘Nezavisnost’, što je legitimno, i mi smo pristupili tom postupku. Međutim, krenuli su pritisci na naše, ljudi su privođeni da se izjašnjavaju da li su zaista potpisali pristupnice, a poslovodstvo je čak upoređivalo potpise na pristupnicama i na ugovoru o radu. To sve nije dozvoljeno ni našim zakonom ni konvencijama koje je ova država potpisala i ratifikovala. Kada su u pitanju bračni drugovi ucenjivani su ili suprug ili supruga imajući u vidu da je neko od njih učlanjen u sindikat. Pritisaka je bilo sa različitih strana, čak je poslovodstvo spiskove sa našim članstvom davalo drugim sindikatima – rekla je Andrić.

Predstavnici „Nezavisnosti” su prema njenim rečima u aprilu na sastanku sa rukovodstvom fabrike ukazali na sva kršenja ljudskih, radnih i sindikalnih prava, ali se ništa nije promenilo. Andrić je najavila da će povodom antisindikalnog postupanja poslovodstva valjevske namenske fabrike “Nezavisnost” pokrenuti spor pred Upravnim sudom i tražiti reakciju republičkog Odbora za reprezentativnost sindikata. Ispitaće se i mogućnost pokretanja krivične odgovornosti pojedinih članova poslovodstva “Krušika”.

Odvraćanje radnika od sindikata viđeno je i prilikom održavanja konferencije za novinare kada je zaposlenima na kraju prve smene onemogućeno da sa posla izađu na glavnu fabričku kapiju kako bi se sprečio njihov susret sa čelnicima “Nezavisnosti”. Zbog toga će, kako je juče najavljeno, nova konferencija za medije istim povodom biti organizovana krajem naredne sedmice – istovremeno ispred sve tri kapije “Krušika”.

Podsetimo, Granski sindikat metalaca “Nezavisnost” uputio je prošlog čevrtka pismo predsedniku Vlade i ministrima rada i odbrane Srbije, tražeći hitan sastanak sa nadležnima kako bi se brzo rešavali problemi u valjevskoj kompaniji koja je u vlasništvu države Srbije. U pismu je ukazano da je VD direktorka “Krušika” Jovanka Andrić “prekoračila nadležnosti i preuzela ulogu tužilaštva i ostalih državnih organa, a sve sa ciljem gašenja Sindikata ‘Nezavisnost’”.

Jučerašnjoj konferenciji za medije prisustvovali su i potpredsednici UGS “Nezavisnost” Dejan Titović i Dragan Čabrić i predsednik Granskog sindikata metalaca Slobodan Miladinović. Sindikalnu solidarnost sa radnicima “Krušika” izrazili su i drugi predstavnici granskih sindikata metalaca, komunalnih delatnosti, komunikacija…


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor       

Tagovi: , , , ,

Povezani članci

Evropski socijalni partneri pozvali na izbore za Evropski parlament
Održana koordinacija UGS NEZAVISNOST u Valjevu

Kategorije

Izbornik