Sindikat

MOR: Povećati minimalne plate i pomoć najugroženijima

 

  • Povodom godišnjih sastanaka Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, Međunarodna organizacija rada poziva da se na krizu troškova života odgovori smanjivanjem nejednakosti, poboljšanjem socijalne zaštite, adekvatnim povećanjem plata, poštovanje radnih prava i većom podrškom ranjivim ekonomijama

Povećanje minimalnih plata i zaštita najugroženijih merama socijalne zaštite trebalo bi da budu među prioritetnim odgovorima na aktuelnu globalnu ekonomsku i socijalnu krizu, naglasio je generalni direktor Međunarodne organizacije rada (MOR) Gilbert Houngbo u obraćanju učesnicima godišnjih skupova Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svetske banke (SB) koji su održani u Vašingtonu od 10 do 16. oktobra.

Prema rečima prvog čoveka MOR-a, druge prioritetne politike podrazumevaju ulaganje u socijalnu zaštitu i produktivno zapošljavanje kroz Globalni akcelerator za pravedne tranzicije. Globalni akcelerator ima za cilj da podstakne otvaranje 400 miliona radnih mesta, uključujući zelenu i digitalnu ekonomiju, kao i proširenje adekvatne socijalne zaštite na četiri milijarde ljudi širom sveta koji njome danas nisu obuhvaćeni. Za to je potreban prelazak na proaktivan pristup upravljanju ekonomskim, društvenim i ekološkim krizama, kao i pravednu tranziciju za suočavanje sa klimatskim promjenama.

  • U ovom izazovnom vremenu, od suštinske je važnosti da .preuzmemo inicijativu i da oblikujemo budućnost za bolji, pravedniji i održiviji svet koji će doprineti trajnom miru – rekao je Houngbo.

U izjavi zajedničkom komitetu za razvoj Svetske banke i MMF-a, Houngbo je istakao da je povećanje produktivne zaposlenosti neophodno za smanjenje nejednakosti i promovisanje dostojanstvenog rada, što podrazumeva da vlade obezbede više finansijskih sredstava za rešavanje problema siromaštva. Takođe su potrebne dugoročne politike za rešavanje stalnih velikih rodnih razlika, uključujući razlike u platama, penzijama i kvalitetu poslova.

  • Ograničene i opterećene rastućim dugovima i smanjenjem fiskalnog prostora, mnoge zemlje se sada suočavaju sa zastrašujućim političkim okolnostima. Potreban je novi kolektivni napor za bolje upravljanje i konačni izlazak iz ovih kriza i sprečavanje budućih kriza. To uključuje povećanje društvenih ulaganja u razvoj veština, rešavanje nejednakosti na tržištu rada i podizanje nivoa socijalnih davanja i plata kako bi se održao životni standard u uslovima inflacije – ukazao je generalni direktor MOR-a.

Gilbert Houngbo je opisao krizu troškova života podstaknutu višim cenama i odvajanjem rasta plata od rasta produktivnosti, što je dovelo do realnog pada zarada. Bez hitne akcije i povećanja resursa to bi moglo da dodatno poveća nejednakosti, što bi moglo podstaći društvene nemire u zemljama sa ograničenim finansijskim mogućnostima za podršku domaćinstvima sa niskim prihodima.

Houngbo je istakao potrebu za povećanom podrškom ranjivim ekonomijama, koje se mogu suočiti sa visokim i rastućim dugom. Veće poštovanje radnih prava, promocija održivih preduzeća i poboljšanja u lancima snabdevanja mogli bi da podstaknu ekonomski razvoj i ubrzaju smanjenje siromaštva.

Direktor MOR-a je pozvao na povećane kolektivne napore za rešavanje aktulenih međusobno povezanih kriza, ističući da bi takva akcija unapredila socijalnu pravdu i tako doprinela trajnom miru.

Godišnji sastanci Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke okupljaju bankare, ministre finansija i razvoja, predstavnike biznisa i organizacija civilnog društva, i eksperte različitih profesija. Tokom sedam dana protiču plenarni skupovi MMF-a i SB-a, sastanci komiteta i odbora, kao i razni forumi, seminari, regionalni brifinzi, konferencije za medije i drugi događaji koji su fokusirani na globalnu ekonomiju, međunarodni razvoj i finansijska tržišta.

Novinar: Svetozar Raković

Izvor: MOR/UGS Nezavisnost

Rubrika je sastavni deo ovogogišnjeg projekta “Svi smo jedno – višejezično, vaš Novi Radio Sombor“ sufinansiranog iz budžeta Grada Sombora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadržaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima!) Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Tagovi: , ,

Povezani članci

Sindikat penzionera Srbije „Nezavisnost“ solidarno
Sindikati traže hitno ublažavanje socijalne i ekonomske krize

Kategorije

Izbornik