Sindikat

Sindikati traže hitno ublažavanje socijalne i ekonomske krize

 

U Briselu održan evropski socijalni samit, traže se mere za hitno ublažavanje stanja

  • Uvedite hitnu meru kao što je to bio SURE tokom pandemije (Evropski instrument za privremenu podršku za ublažavanje rizika od nezaposlenosti) da biste zaštitili kompanije, radna mesta i prihode radnika od krize troškova života i energije – poručio je generalni sekretar Evropske konfederacije sindikata Luka Visentini čelnicima Evropske komisije i Evropskog saveta Ursuli Von der Lajen i Šarlu Mišelu. Tripartitni socijalni samit lidera EU i predstavnika socijalnih partnera održan je juče u Briselu na temu „Rešavanje energetske krize i krize troškova života: Kako zaštititi privredu, preduzeća i radnike“, preneo je portal sindikata UGS Nezavisnost.

Učesnici samita razgovarali su o uticaju rata u Ukrajini na aktuelnu društveno-ekonomsku situaciju, o merama za suzbijanje energetske krize i merama ekonomske i socijalne podrške za rešavanje krize troškova života. – Milioni ljudi širom Evrope bore se da priušte hranu, grejanje i transport što je posledica profiterstva, posebno energetskih kompanija, na uskim grlima u snabdevanju koje je stvorio rat. To dovodi u opasnost mnoga radna mesta jer visoke cene energenata primoravaju industriju da smanjuje proizvodnju. Takva situacija se ne može tolerisati i potrebna su nam ograničenja cena energije i oporezivanje viška profita da bismo što pre finansijski pomogli najsiromašnijim domaćinstvima – rekao je predsednik najveće evropske sindikalne centrale. Visentini je upozorio na „obnovu nacionalizma i nacionalnog egoizma“ i kritikovao najbogatije zemlje što „uvode mere podrške samo za sopstvene građane i preduzeća, dok se protive bilo kakvim zajedničkim instrumentima na nivou EU.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen naglasila je da energetska kriza teško pogađa sve – radnike, kompanije i potrošače, i da su domaćinstva pod pristiskom zbog povećanih troškova života. – U ovim teškim vremenima, Evropska komisija je inicirala smanjenje troškova energije za porodice i preduzeća i obezbeđivanje energetske sigurnosti za ovu i naredne zime – kazala je predsednica EK, dodajući da su “u brodu potrebni svi, a socijalni partneri igraju ključnu ulogu”.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je takođe ocenio da rat u Ukrajini i visoke cene energenata pritiskaju porodice, preduzeća i privredu, i da situacija zahteva hitno delovanje:

  • EU i njene države članice već su uvele neke mere, ali u narednim nedeljama treba više da se uradi. Računamo na dobru saradnju sa socijalnim partnerima u rešavanju najhitnijih izazova današnjice, baš kao što smo radili tokom COVID-19 – rekao je Mišel.

Generalni direktor poslodavačke asocijacije BiznisEvropa Markus Beirer naveo je da “računi za energiju vrtoglavo rastu do nivoa koji nikada ranije nisu viđeni” i da se zbog toga mnoga preduzeća širom kontinenta bore se za opstanak. – Postoji realna opasnost da se energetski intenzivna preduzeća presele van Evrope gde su cene energije mnogo niže, što bi imalo dramatične posledice na našu konkurentnost i radna mesta. Lokalna preduzeća koja nisu u mogućnosti da se presele van Evrope rizikuju gašenje sa teškim posledicama po ekonomske mreže, zapošljavanje i društvenu koheziju, posebno u ruralnim oblastima – upozorio je Beirer, ukahzujući na potrebu da se lideri EU hitno dogovore o novim merama širom EU za ublažavanje troškova poslovanja evropskih preduzeća.

Evropski tripartitni socijalni samit je forum za dijalog između institucija EU i evropskih socijalnih partnera. Samitom koji se održava dva puta godišnje zajedno predsedavaju predsednici Evropskog saveta i Evropske komisije. Socijalne partnere na jučerašnjem samitu predstavljali su Konfederacija industrijskih i poslodavačkih organizacija Biznis Evropa (BusinessEurope), Evropska konfederacija sindikata, Evropsko udruženje uslužnih preduzeća od opšteg interesa (SGI Europe), Udruženje zanatskih i malih i srednjih preduzeća u Evropi (SMEunited) i asocijacija Evropski menadžeri (CEC European Managers).

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Tagovi: , , , , ,

Povezani članci

MOR: Povećati minimalne plate i pomoć najugroženijima
Održan sastanak sindikata javnog sektora UGS NEZAVISNOST: Zarade nedovoljne, životni standard zaposlenih ugrožen

Kategorije

Izbornik