Sindikat

MKS osudila likvidaciju nezavisnih sindikata u Belorusiji

 

  • Režim MKS u Belorusiji doveo je do kraja formalni proces ukidanja nezavisnog sindikalnog pokreta u zemlji, upozorila je Međunarodna konfederacija sindikata (MKS) čije saopštenje je preneo portal Nezavisnot.org

MKS, najveća svetska sindikalna aoscijacija, ukazuje da vlast u Belorusiji “putem montiranog sudskog procesa deregistruje Beloruski kongres demokratskih sindikata (BKDP) i njegove podružnice”. U saopštenju se dodaje da će do kraja jula biti suđeno desetinama sindikalnih lidera “pritvorenih u koordinisanoj čistki protiv nezavisnih sindikata nakon što je Lukašenkov režim nasilno raspustio njihove organizacije”.

Generalna sekretarka MKS-a Šaran Barou je osudila “najnoviji korak u kampanji Lukašenkovog režima da uništi nezavisne sindikate Belorusije”. – Ovo će još više udaljiti zemlju od toga da bude bolje mesto za sve radne ljude. Likvidacija nezavisnih sindikata neće sprečiti ljude da zahtevaju poštovanje njihovih osnovnih prava i da se ponašaju u skladu sa tim – izjavila je Barou i pozvala sve organizacije i vlade koje imaju uticaj u Belorusiji da “pokušaju da zaustave ovo ludilo”.

– Solidarni smo sa sindikalcima i radnim ljudima Belorusije i pružićemo im svu podršku koju možemo u ovom užasnom vremenu – naglasila je Barou.

MKS je naveo da su u Belorusiji na udaru režima sledeće sindikalne organizacije:

BKDP – prvi nezavisni sindikat u zemlji, osnovan pre 29 godina i član MKS-a od 2003. godine; Slobodni sindikat metalskih radnika (SPM) – osnovan 1995. godine, koji je član međunarodne sindikalne asocijacije IndustriAll Global Union; Slobodni sindikat Belorusije (SPB) – osnovan 1991. godine, koji okuplja zaposlene u obrazovanju, zdravstvu, bankarstvu, samozapošljavanju i drugim sektorima; Beloruski sindikat radnika radio-elektronske industrije (REP) – osnovan pre 32 godine koji je član IndustriAll Global Uniona; Nezavisni sindikat Belorusije – formiran 1991. godine, koji predstavlja radnike u rudarskoj, hemijskoj, transportnoj, energetskoj i građevinskoj industriji, najveća nezavisna sindikalna organizacija u zemlji koja je takođe članica IndustriAll Global Uniona.

Izvor: MKS

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

Gaj Rajder: Nastavlja se pogoršanje globalnog tržišta rada u 2022. godini
EKS: Surovo leto za 38 miliona radnika koji ne mogu da priušte odmor

Kategorije

Izbornik