Kultura

U kosmosu ZORANA STOŠIĆA VRANjSKOG – Izložba povodom 30-godišnjice legata Gradskom muzeju Sombor

 

  • Zoran Stošić Vranjski poznat je poklonicima umetnosti možda najviše po svom glavnom tematskom opredeljenju – kosmosu. On taj kosmos ne pronalazi samo u fakturi zvezdanog neba i fizičkom svemiru, već i u mikrokosmosu – čoveku, njegovim stremljenjima, nadama, padovima i ponovnim uzdizanjima

Zoran Stošić Vranjski nas kao darodavac i umetnik već trideset godina podseća na sebe, svoju opčinjenost kosmosom i umetnost kojoj je posvetio gotovo ceo svoj život. Njegovi legati rodnom Vranju i Somboru, kog je izabrao za svoj dom, svedoče o istinama koje smo zaboravili i potisnuli u svojoj začudnoj samouverenosti da možemo da postojimo bez pitanja o samom postojanju.

To da se vraćamo odakle smo došli, i da nas čeka beskrajni prostor i vreme “širom svemira” (Across the Universe), govore njegove slike i minijature, crteži i tekstovi koje je pisao, čitav njegov život koji se poklapa s njegovom umetnošću i sâm kao vanvremenito umetničko delo.

Na ovoj izložbi podsetićemo se na deo njegovog bogatog legata koji uključuje slike, minijature, crteže, memorabilije, fotografije, nagrade i druge predmete koji svedoče o postojanosti Stošićevih umetničkih i ljudskih uverenja.

Izložba će biti svečano otvorena 28. jula u 19 časova, trajaće do 13. avgusta 2022, i biće upriličena u sali za tematske postavke Gradskog muzeja Sombor. Autor izložbe je Čedomir Janičić, muzejski savetnik istoričar umetnosti Gradskog muzeja Sombor.

ZORAN STOŠIĆ VRANjSKI – BIOGRAFIJA UMETNIKA

Rođen je 1936. godine u Vranju. Slikarske studije završio je u Beogradu na Višoj pedagoškoj školi 1961. (slikarski odsek u klasi prof. Ante Abramovića). Prvu samostalnu izložbu imao je u Vranju 1955. godine. Samostalno je izlagao više od 130 puta.

Član je ULUS i ULUV od 1967. godine i Udruženja književnika Srbije i Društva književnika Vojvodine. Redovan je član Matice srpske. Njegova dela se čuvaju u javnim i privatnim kolekcijama. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Od 1992. godine Gradski muzej Sombor i Narodni muzej Vranje primaju Stošićeve radove u okviru legata. Ova dva muzeja 2018. godine zajednički izdaju monografiju umetnika pod nazivom U prostranstvu slike.

Osim u likovnoj umetnosti, Stošić se izražava i kao veoma zanimljiv pisac likovne esejistike. Objavljene su njegove knjige i sabrane rasprave o likovnoj umetnosti: Dvanaest testamenata gradu Vranju, Žitija slikara, Slikarska kazivanja, Prikazanja Fruškogorskih manastira i slikarska priključenija, Kosmos nad Vranjem.

Posetio je u okviru svojih studijskih putovanja Austriju, Italiju, Švajcarsku, Nemačku, Mađarsku, Slovačku, Grčku i Svetu Goru (Hilandar).

Prilikom boravka članova posade Apolo 15 u Novom Sadu (1976), Stošić je poklonio astronautima svoje slike inspirisane Mesečevim predelima. Jedan od astronauta, Džon Irvin, tada je izjavio: “Slike koje smo danas dobili zaista izgledaju kao teren na Hadlijevoj brazdi na koju smo se spustili!”

Ovim povodom dobio je od NASA Medalju za slikanje kosmosa i priznanje od Smitsonovog instituta. Prilikom agresije NATO na našu zemlju 1999. godine odrekao se ovih priznanja.

– U galeriji slika možete da pogledate i portret Zorana Stošića Vranjskog iz legata umetničkog fotografa Ladislava Petreša – 

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , ,

Povezani članci

MRAK reditelja Dušana Milića najbolji film Četvrtog Somborskog filmskog festivala
Kulturni centar „Laza Kostić“: Poziv na Veče uličnih svirača u Somboru

Kategorije

Izbornik