Modeling

Lazar Dedić: Munjevit uspon mladog Somborca na svetskoj modnoj sceni

 

Da mlad čovek može da bude jednako uspešan na više različitih polja, pravi primer za to je Lazar Dedić. Sa samo 22 godine stigao je već do završne godine Prirodno matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, za njim su brojne titule i medalje u tri sporta još iz pionirskih, kadetskih, juniorskih dana a prošla i naročito ova godina ostaće zabeležena u biografiji ovog simpatičnog, skromnog i naočitog mladića, i po tome što je u njoj napravio proboj na vodećim svetskim modnim pozornicama. Svuda u svetu a naročito u glavnim modnim časopisima će rado istaći da je rođeni Somborac pa je tako i pravi promoter svoga grada

Lazar živi zbog profesionalnog angažmana foto modela što je i najlogičnije, u prestonici Beogradu, završava studije u Novom Sadu, a stanuje u Milanu, Parizu, i – rodnom Somboru ’’pokatkad’’ kad mu kratak predah to dozvoli, da kao i prvog novembarskog vikenda gospodnje 2022. obiđe svoje najmilije. S više razloga susreli smo se u jednom od somborskih kafića i uz kapućino uradili prvi intervju sa, u svetu sve popularnijim Lazarom, ali ujedno prvi intervju za Novi Radio Sombor i uopšte “poduži“ intervju za jedan medij u Srbiji, tako da smo se tokom razgovora dogovorili da on postane i počasni član Udruženja “PODIUM“, izdavača našeg dvostrukog elektronskog medija. A samim tim, kad god mu vreme bude dozvolilo, Lazar je rado prihvatio da bude jedan od naših promotera na javnim manifestacijama koje budemo i nadalje organizovali

Zadovoljstvo mi je da na portalu i linku Novog Radio Sombora porazgovaram ovog priličnog lepog, prvog novembarskog vikenda sa mladim gospodinom, sugrađaninom, koji je napravio već u ranim godinama mladosti jednu dobru, karijeru evropsku, svetsku, promovišući rodni grad, Sombor. To je Lazar Dedić. Lazare hvala ti prvo što si došao na link našeg internet radija, pa da nas čuje ceo svet i naravno čita ovaj ovaj intervju i na stranicama našeg portala, istovremeno.

 • Pozdrav svima, ja sam Lazar Dedić, 22 godine, iz Sombora, profesionalni model, i vi slušate Novi Radio Sombor  smile – odmah u samom početku intervjua Lazar izgovori ‘identifikaciju’ našeg internet radija koja će da ’’preraste’’ i u džingl i zauzme mesto u svakodnevnom programu /prim. aut/

Pretpostavljam da si ’’navikao’’ na onaj stari radio iz tvojih najmlađih dana, da li se sećaš toga i vremena tvojih početaka kao najpre veoma uspešnog sportiste?

 • Naravno da se sećam mog intervjua u nekadašnjem somborskom radiju, pa to je bio moj onda, prvi intervju sa vama i da, već od pete godine sam počeo sa plivanjem, nakon toga biciklizam i posle svega triatlon. Sport, u suštini.

Što ni malo lako nije, da bi došao i do svojih sportskih medalja, pehara, prizanja kao talentovanog sportiste?

 • Naravno, naravno, bilo je i teško, puno odricanja, puno rada, truda, ali eto nekako sve je to doprinelo da završim ovde gde jesam i osvrćući se na svoju prošlost, danas bih rekao da je svakako sve to imalo smisla, pa mi je zato drago što je sve to išlo svojim tokom baš onim kojim jeste.
 • Kako je krenuo taj tok?
 • Moj prvi takoreći posao je bio za kampanju koja je snimana prošle godine, u pitanju je marka Diezel, snimalo se u Italiji i to je moj prvi posao i pre nego što sam upoznao agenciju u Milanu u koju je trebalo da idem, tako da je već odmah krenulo brzim tokom.

I odmah baš, Milano, svetski centar mode, koji ne prima baš nova lica tako jednostavno, rigorozne su selekcije, odabiri, stizanje do poslova, zar ne?

 • Veoma su rigorozne selekcije i trebalo bi biti spreman na sve. Ali, mislim da je važnije ostati onaj koji zapravo jesi, nekako imati tu neku granicu i biti siguran u to šta, ko smo i zapravo jesmo.

Prizeman, koliko je to važno?

 • Tako je, to je najvažnije.

Taj tvoj identitet koji si ostvario u sportu, iskustvo, koliko je pomoglo u izgledu, kondiciji, dobrom držanju, uglavnom ima i u svetu dosta sportista, naravno i iz tvoje/naše somborske sredine a koji su postali glasoviti modeli, no – koliko je u Srbiji, danas, taj rezultat kad je modeling u pitanju – to dovoljno afirmisano? Jer, sve su činjenice da si izašao na naslovnim stranama svih vodećih svetskih modnih časopisa, na internetu je pregršt podataka, fotografija na kojima dominiraš, ali opet sve van Srbije, iz tvog iskustva – zašto je to tako?

 • Sportisti prvo da istaknem, manje-više imaju dobru konstituciju, a iz moje perspektive, ja nisam imao toliku šansu da se “proguram“ u Srbiji koliko jesam u Evropi. Što se najpre tiče Milana i Pariza gde sada jesu moje dve lokacije u kojima sam uglavnom, a imam osećaj kao da naše stanje uma recimo i mentalitet, nije baš spreman za granu u kojoj sam se ja udostojio da nastupam. Ali, ima ljudi, svakodnevno upoznajem ljude koji pokušavaju to da promene i koji forsiraju taj neki pogled na sve ovo, onako kako ja sada funkcionišem.

Mi smo u Novom Radio Somboru Modeling kao kategoriju istakli u glavni meni portala, je li i tebe možda to iznenadilo?

 • Naravno, prijatno, uglavnom se gleda ovde ta estradna scena, ali o-kej, eto, šta je-tu je.

Skromnost ti je očigledno vrlina, no zato reci “činjenično stanje“ gde si sve do sada nastupao, puno već iza sebe imaš modnih revija na najpopularnijim modnim pistama, što čitaoci mogu kao delić, da vide i u tvom odabiru seta fotografija u okviru ove rubrike, šta bi možda, izdvojio?

 • Pa nekako bih izdvojio moju prvu modnu reviju naravno, koja je protekla u okviru muške sezone tokom Fashion Week-a u Milanu ove godine u januaru za poznati brend Disquared2, nakon toga sam radio Dolce & Gabbana i to u istoj sezoni, što je već dve revije a što je za jednu sezonu mnogo dobar uspeh, za nekog recimo, početnika suštinski, i nakon toga u Parizu, iste sezone sam osvojio brend Loewe, što je jedna od vodećih marki, jako prepoznatljiva, u toku sa vremenom, i izdvojio bih ove sezone eto, poslednju reviju do ovog trenutka koju sam radio za Diesel. Nekako, pretpostavljam da su me zavoleli pošto sam radio kampanje za njih, i pitinge, i sve ostalo što je bilo baš zahtevno, pa sam na kraju eto dogurao i do revije.

Nije malo?

 • Nije. /kroz osmeh/

Šta bi preporučio devojkama, momcima, koji nisu možda dovoljno odlučni?

 • Preporučio bih da ako imaju cilj i ako zapravo žele da urade nešto od sebe da probaju a da svakako prvo prouče granu i način na koji bi oni došli do tog sna. Zato što, sve veći i veći je broj ljudi koji bi iskoristili mlade osobe pošto znaju koliko im to znači tako da pretpostavljam da jedna osobina koja je mene držala, prizmenim, do sada je značila to da budem siguran u ono što želim i da budem pametan kada je reč o odlukama koje ću da donosim. Tako da, budite pametni, ciljajte na visoko i ostvarenje je pred vama, a rezultat bliži.

U ovom našem prvom intervjuu – za Novi Radio Sombor, naravno da ne zaboravimo da kažemo, da si kako bi sve u karijeri proticalo precizno, član ovdašnje jedne agencije koja je, je li, formalno ustvari tvoj protok u svet?

 • Tako je, tako je, u pitanju je agencija Vampire Model Management iz Beograda, sa kojima sam evo već dve godine, i nekako je sve ono sa njima ide više kao – porodica, nego neka kao, kompanija, ili ustanova, tako da su poprilično bliski što tiče i mene i tu su da podrže jer su mi i od samog početka pomagali, uz pomoć njih sam eto dogurao do pozicije gde jesam.

I sad baš ovaj dan kada pričamo, je jedna tvoja godišnjica za tebe značajna koju si i istakao dok smo se pripremali za ovaj razgovor?

 • Da, godišnjica moje Agencije kada sam potpisao ugovor za ekskluzivnog modela u Milanu, baša pada eto danas, ovog 4. novembra 2022…

Lepo. Šta bi ti mene pitao?

 • Kako Vama sve ovo zvuči, iz neke vaše persepktive, kada vidite neku ovako mladu osobu pogotovo koja je iz Sombora da je uspela i da se probila, kako vama sve to izgleda?

– Izgleda mi tako da bih ja pošao tim stopama /obostrani smeh/, ali da budem ozbiljan, naravno navijam za tebe, za vas mlade, prvenstveno da tvoja profesija a mladi uopšte, bude mnogo više afirmisano nego do sada, dok će se Novi Radio Sombor potruditi za to: i na portalu i u našem internet radio programu, stoga, hoćeš li obećati da sledeći put kada dođeš u rodni Sombor kao sada kada si nakratko na dan-dva posetio svoju porodicu, da uradimo sa tobom za naš portal photo-session, ali jedan sasvim novi, somborski, sa našim profesionalnim fotografom?

 • Da, da, može, dogovoreno. U našim divnim različitim somborskim ambijentima, jedva čekam. /radujući smeh/

U narednoj rubrici o Lazaručitaćete: nove zanimljivosti iz njegovog privatnog života, no pošto mi nikako ne znamo i nećemo da budemo ’tabloid’ što se i Lazaru dopalo, biće tu lepih priča o tome kako je on mezimac svoje dve starije sestre – jer je najmlađe dete u roditelja – Tijane i ’’srednje’’ Bojane, koja ga je kao već plivačka šampionka ’’povukla’’ na prvi trening u somborskom bazenu i prve sportske, plivačke trijumfe. Napomena: ovaj intervju možete da slušate i u našem drugom mediju, internetu radiju Novog Radio Sombora, na nekoliko načina, na vašim telefonima, računarima, lap-topu, bilo gde da se u svetu nalazite – iz strima na portalu:

https://www.noviradiosombor.com/,

kao i na linkovima internet sajtova na kojima je postavljen internet Novi Radio Sombor a koji objedinjuju sve radio stanice u regionu, plus dijaspora, kao na primer:

1. http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html, ili

2. http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor/it

– Pogledajte prvi set profesionalnih fotografija u obilju albuma Lazara Dedića koje je predložio za objavu u ovoj rubrici: 1/ Pariz, fotograf: Stephane Gizard; 2/ VERMONT Magazine, fotograf: Oskar Cecere; 3-8: sa sajtova vodećeg modnog magazina Vogue; 9/ i zajednički selfi novog svetskog a našeg foto-model lica sa autorom interjvua: u tom Somboru –

Rubrika je u okviru realizacije projekta Udruženja Podium „Sve je lako kad si mlad 5“, izdavača Novog Radio Sombora, koji se realizuje zahvaljujući sredstvima Grada Sombora na Konkursu LAP za mlade za 2022. godinu.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

 

Tagovi: , , , , , , , , , , , , , , ,

Povezani članci

Jovana Strahinić: Model, diplomirana dizajnerka medija – lepa lica Sombora, Srbije
Nena Blagojev zaštitno lice Novog Radio Sombora: Za nju vreme ne postoji, godine su samo brojke

Kategorije

Izbornik