Najnovije

In memoriam: Maestro! Slava mu!

 

  • По подолго боледување, на 73 годишна возраст, во Скопје почина композиторот и диригент Кире Костов. Беше долгогодишен член на Сојузот на композитори на Македонија

Искрено сочувство до целото семејство…

Костов е роден 1949 година во Битола. Средно музичко училиште завршил во Битола. Уште во тој период активно учествувал во културно-забавното живеење на Битола. Натамошното школување го продолжил на Музичката академија во Белград, а потоа и на Факултетот за музичка уметност во Скопје. Во периодот од 1970-1988 година бил прв трубач и солист на Танцовиот оркестар на тогашната Радиотелевизија Скопје, а од 1988 година до денес (2010) и негов диригент. Како единствен претставник на тогашна Југославија, учествувал во Бигбендот на Европската радиодифузија, кој бил составен од по еден инструменталист од секоја земја од Европа.Кире Костов таа година беше прогласен како најдобар трубач-инструменталист во Југославија и беше избран да ја представува Југославија во тој оркестар. Еве некои позначајни инструменталисти од тој оркестар: Тони Фисер од ббс-Англија прва труба, Анди Харедер од бечката опера и балет втора труба, Кире Костов трета труба и заменик на прва тр., Антонио Карда Абела четврта труба од Мадрид, Јан Кристенсен најдобриот бубњар во скандинавија и во светот, Марио Роска пиано-снимил 7 албуми со прочуениот Френк Синатра и мн. др.

Како трубач досега има снимено преку триста мин.солистичка музика од областа на џезот, популарната музика, класичната музика и друго. Како солист има учествувано во многу емисии на кои што се изведуваа разни автори-солисти од сите тв. куќи во бивша Југославија од Љубљана до Белград изведувајќи нагова музика во која што секогаш преовладува македонската мелоритмика.

Учесник е на Глазбената парада во Раденци реп.Слованија од почетокот до крајот (1974-1989). На оваа парада од музика Кире Костов учествувал со преку четириесетина наслови и со преку петстотини минути солистичка музика, како со Бидбендот на Мртв така и со други оркестри како гостин солист.

Како диригент на Танцовиот орк. на Мртв (1988) за нејзините потреби имам реализирано снимки од преку триста наслови.Сум ги реализирал сите Скопски фестивали од 1991 наваму. Учествувал три пати со своја програма и еднаш со нашите гости Душко Гојковиќ и Џани Басо на Скопскиот џез фестивал. Исто така со своја програма настапил на Олимпос џез фестивал во Солун реп.Грција во 2000 год. кој што за нас и за нашата држава беше од голема значење.Со тој настап кој што беше директно пренесуван од грчката ТРТ телевизија,македонската телевизија го пушти во употреба нашиот сателитски канал.

Автор е на околу педесетина композиции во оркестарска изведба од областа на џезот од кои би ги издвоиле ,,Акварел,,Бела ноќ,,Македоска суита 1 и 2 “Нени“, “Травелинг“, “Догледање“, “Алегорија“, “Лепе ти је Беле Вирје“, “Си заљубив едно моме“ и др. Од областа на популарната музика има околу тристотини наслови како што се “Летај галебе“, “Кога те нема“, “Твоите очи сине“, „Синот божји“, „Тајно моја“, „Илузија“,,Само сеќавање“, “Не биди слеп“, “Манастирски сон“, “Моја Битола“, “Охридски спомени“, “Бела птица“, “Кој да ти каже“, “Тонови тајни“, “Ти пеам песна“, “Рум,дум,дум“, “Љубовна религија“, “Што те нема“ и многу други, и уште толку како аранжер на други автори. Бил еден од основачите на фестивалот за деца и млади Си-До кој се одржуваше во Битола од 1991-2000 година. Од овај фестива произлегоја преку двестотини песни за деца и млади од кои половината од нив беа прогласени за хитови. Еве некои наслови од тој фестивал – “Наташа од трето три“, “Прва љубов“, “Супер бабичка“, “Фламенго“, “Заради тебе Зоране“, “Детство“, “Без другар тешко е“, “Визба стара и гитара“ и многу друри. Бил уметнички директор на Интерфест – Битола за популарна музика (1994-1996). Добитник е на бројни награди и признанија од кои би ги издвоиле -Три Гранприја на фестивалот Макфест (1986,1993, 1995 година), Два Гранприја на Скопскиот фестивал (1995 и 1997 година). Гранпри на Славјански базар во Белорусија ,,Тајно моја,,и,,Илузија во интерпретретација на Тоше Проески, второ место на Славјански базар – “Бела птица“, “хххх“ во интерпретација на Каролина Гочева, втора награда на Славјански базар во Киев Украина – “Што те нема“ во интертретација на Лидија Кочовска, втора награда на фестивалот Сунчане скале – “Тајно моја“ во интерпретација на Тоше Проески, Гранпри на фестивалот Сунчане скале – “Рум, дум, дум“ во интерпретација на Калиопи и Наум Петрески, трета награда на фестивалот Пјесма Медитерана-Будва, Црна гора – “Љубовна религија“ во интерпретација на Јоце Панов и многу други.

Сојуз на композитори на Македонија – СОКОМ

***

  • Nakon duže bolesti, u 73. godini, u Skoplju, preminuo je kompozitor i dirigent, Kire Kostov

Bio je dugogodišnji član Saveza kompozitora Makedonije. Komponovao je najlepše melodije Maje Odžaklijevske. Karoline Gočeve, Tošeta Proeskog i drugih poznatih makedonskih interpretatora.   

Rođen u Bitolju, školovanje je produžio na Muzičkoj akademiji u Beogradu, a diplomirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Skoplju. Bio je član Bigbenda evropske radiodifuzije sastavljanog od po jednog člana iz svake evropske zemlje, a on, kao najbolji trubač, predsravnik Jugoslavije.

Ima snimljeno više od 300 izvedbi mini solističke muzike iz oblasti džeza, klasične i popularne muzike. Autor preko 50 džez kompozicija i vise od 300 iz oblasti popularne muzike. Jedan od osnivača makedonskih festivala narodne i zabavne muzike i poznatog dečjeg festivala SiDo koji je održavan u Bitolju. Mnoge njegove kompozicije su domaći evergrinovi.

Udruženje Makedonaca ZBO „PELA“ Sombor


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Tagovi: , , , , , , , , ,

Povezani članci

Više od 250 mališana obučeno kroz školu plivanja u Apatinu
Izložba Pokušaji emancipacije: osamdesete, Radics Zoltan-Dragan Rakić-Dragan Pantić u Gradskom Muzeju Sombor

Kategorije

Izbornik