Sindikat

EKS: EU vodi socijalni dijalog – na papiru

 

  • Evropska komisija je objavila planove koji treba da uključe socijalni dijalog u proces donošenja odluka na evropskom nivou i u državama članicama EU, ali samo ukoliko se budu efikasno sprovodili, saopštila je Evropska konfederacija sindikata
Evropski komesar Valdis Dombrovskis najavio je 25. januara jačanje socijalnog dijaloga na nivou Evropske unije i predstavio preporuke Saveta ministara EU o podršci socijalnom dijalogu u državama članicama.
Tim povodom Evropska konfederacija sindikata (EKS) pozvala je Evropsku komisiju “da socijalni dijalog stavi u srce donošenja odluka u Evropi”. EKS ocenjuje da “neke od predloženih mera odražavaju nameru Komisije da podrži snažniji socijalni dijalog na svim nivoima”, ali da će svi akteri tome morati da se trajno posvete.
EKS smatra da bi preporuka Saveta ministara mogla da podstakne poboljšanja posebno u državama gde sindikati nastoje da unaprede socijalni dijalog i kolektivno pregovaranje. Za poboljšanja socijalnog dijaloga potrebno je da države članice poštuju osnovna prava i slobode udruživanja i kolektivnog pregovaranja, uključujući i pregovaranje o platama. Uz to, potrebno je izgraditi kapacitete socijalnih partnera koristeći i Evropski socijalni fond (glavni finansijski instrument EU za jačanje socijalne dimenzije).
Takođe, države članice EU treba da potpuno uključe socijalne partnere u kreiranje politika, blagovremeno i sa svim relevantnim informacijama kako bi se osigurale odgovarajuće konsultacije partnera u socijalnom dijalogu. Potrebno je i promovisati pokrivenost najugroženijih radnika kolektivnim pregovaranjem i kolektivnim ugovorima. EKS posebno pozdravlja predlog da se u sve generalne direktorate Evropske komisije uvedu koordinatori socijalnog dijaloga.
EKS će nastaviti da se zalaže za jasan, predvidljiv i transparentan proces donošenja evropskih sporazuma o kojima se pregovaralo sa ciljem da postanu pravno obavezujući. Evropska sindikalna centrala će insistirati i da Komisija EU poboljša svoju političku posvećenost i održi isti nivo finansijske i logističke podrške za međuindustrijski i sektorski socijalni dijalog.
Tim povodom zamenik generalnog sekretara EKS Klaes Mikael Stal je naglasio da je socijalni dijalog temelj evropske demokratije koji osigurava da radnici imaju pravo glasa u odlučivanju o njihovim radnim mestima, industrijama i ekonomijama.
Praktična vrednost socijalnog dijaloga bila je jasnija nego ikada tokom pandemije kada su bila ključna rešenja, kao što su programi skraćenog radnog vremena, koja su obezbeđivala da radnici i kompanije prođu kroz krizu i brzo se oporave – rekao je Stal.
On je primetio da je socijalni dijalog “predugo bio naknadna misao na evropskom nivou” i da je “aktivno ometan u nekim državama članicama”. Zato bi nove mere Evopske komisije, smatraju u EKS, “trebalo da usmere socijalni dijalog u donošenje odluka na evropskom i nacionalnom nivou i da shodno tome omoguće više demokratije na radu i dovedu do pravednije ekonomije”.
Novinar: Svetozar Raković 
Izvor: Evropska konfederacija sindikata; Foto: Pixabay

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , , ,

Povezani članci

Sindikati Ziđina demantuju poslodavca: Kolektivni ugovor je sveto pismo u zaštiti radnika
Novi talas štrajkova u Francuskoj: Makronova reforma sve neizvesnija

Kategorije

Izbornik