Najnovije

Ombudsman proglasio nezakonitim akt direktora Geodetskog zavoda

 

  • Postupajući po žalbi sindikata „Nezavisnost“ zaštitnik građana Zoran Pašalić naložio je da se poništi akt direktora Republičkog geodetskog zavoda Borka Draškovića od 1. jula 2022. godine kojim je zaposlenima u toj državnoj instituciji zabranjena komunikacija sa strankama i trećim licima

U saopštenju sindikata „Nezavisnost“ tim povodom podseća se da je nakon donošenja nezakonitog akta, 26. jula prošle godine, direktor Drašković pokrenuo disciplinske postupke protiv predsednika sindikata u Zavodu – Dijane Konstantinović (Jedinstvena organizacija sindikata), Zorana Blagojevića („Nezavisnost“) i Stevana Todorova (Sindikat ASNS). Troje sindikalaca direktor tereti zbog nastupa u medijima i iznošenja informacija i stavova u vezi situacije nastale nakon informatičke blokade i prekida rada te republičke ustanove koji je trajao od 14. juna do 6. jula 2022. godine.

Pokretanje disciplinskih postupaka poslužilo je da se sindikalni čelnici suspenduju i udalje sa posla. U saopštenju se navodi da su formalni razlozi suspenzije „bazirani na njihovom neovlašćenom nastupu u medijima bez obzira što se ovde radi o ovlašćenim predstavnicima tri sindikata koji po prirodi svojih funkcija javno zastupaju i prezentuju stavove sindikata“. Iako je postupak pokrenut pre sedam meseci još nisu zakazana disciplinska ročišta ali je on iskorišćen „za obračun sa sindikalnim delovanjem u RGZ-u i sprečavanje da se čuje istina o ni malo dobroj situaciji u RGZ-u“, ukazuje “Nezavisnost“.

Menadžment neprestalno pokušava da funkcionisanje Zavoda prikaže idealnim ali je na loše stanje u toj važnoj državnoj instituciji, osim sindikata, ukazao i ministar Goran Vesić govoreći o velikom broju nerešenih zahteva (više od milion). Poverenik za informacije od javnog značaja doneo je desetine rešenja kojim je RGZ-u naložio da postupi po zahtevima građana a na loše funkcionisanje Zavoda ukazale su i advokatske komore, kao i javni beležnici i veliki broj građana – korisnika usluga RGZ-a.

„Suspenzija predstavnika tri sindikata kao i više stotina premeštaja članova sindikata i šikaniranja zaposlenih čini da je Republički geodetski zavod na samom vrhu državnih institucija u kojima sindikalna prava kao i gotovo sva ustavom i zakonom zagarantovana ljudska prava nisu u primeni“, navodi „Nezavisnost“.

U saopštenju se ukazuje i da su način donošenja Pravilnika o sistematizaciji radnih mesta kao i sprovođenje konkursa za prijem novih službenika suprotni zakonu i javnom interesu. „Instrumentalizovan je proces zapošljavanja podobnih i po pravilu manje stručnih i kompetentnih kadrova dok još uvek ima na stotine onih koji u RGZ-u rade i duže od 10 godina na određeno vreme ili putem ugovora o privremenim i povremenim poslovima“. Sindikat dodaje da je „digitalizacija u Zavodu umesto efikasnosti dovela do smanjenja funkcionalnosti a diskriminacija stranaka se ogleda i u brzini rešavanja elektronski podnetih zahteva u odnosu na one koji su podneti u analognom obliku na šalteru katastra“.

Sindikati u RGZ-u očekuju da nadležni organi konačno suspenduju i primenu „sramnog programa HONESTY“ uvedenog navodno sa ciljem da se objektivno meri efikasnost zaposlenih. Sindikati odavno upozoravaju da se taj program zapravo koristi za „špijuniranje zaposlenih“, te da je „njegova upotreba u jednom državnom organu potpuno suprotna zakonu i služi daljoj diskriminaciji zaposlenih koji su članovi sindikata“. 

Izvor: UGS Nezavisnost

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , , , , , ,

Povezani članci

Zašto je važno obeležavanje Međunarodnog dana zaštite podataka o ličnosti
46. Međunarodni sajam peradarstva dao novu lepu poruku iz Sombora

Kategorije

Izbornik