Sindikat

EKS: EU definitivno priznala da plate ne povećavaju inflaciju

 

  • Evropska komisija je potvrdila sindikalni stav da je rast cena, posebno energenata, glavni pokretač inflacije, a ne rast plata, saopštila je Evropska konfederacija sindikata

U svojoj najnovijoj letnjoj ekonomskoj prognozi Evropska komisija ukazuje da „naglo poskupljenje energije ostaje glavni pokretač inflacije“ i da je “malo verovatno da će se razviti stalna povratna veza između plata i inflacije“ zato što je realni rast plata negativan, navodi se na sajtu Evropske konfederacije sindikata (EKS).

Nedavno je Evropska centralna banka potvrdila da bi „mnoge kompanije mogle da povećaju svoj profit, često implicirajući da su potrošači, a ne akcionari, podneli teret inflatornog šoka“. Podaci Eurostata (Biro za statistiku EU) takođe pokazuju da su od početka pandemije evropske kompanije povećale svoj udeo u dobiti.

Zato, kako navodi EKS, sindikati s pravom traže sledeće prioritetne mere: – Uvođenje poreza na višak profita, posebno velikih energetskih kompanija. Prihodi treba da se koriste za ublažavanje rastuće nejednakosti i stvaranje kvalitetnih radnih mesta kroz ulaganja u pravednu tranziciju ka zelenoj ekonomiji. – Povećanje zakonske minimalne zarade (tamo gde postoje) i pokretanje kolektivnog pregovaranja, posebno na sektorskom nivou, kako bi se postiglo pravedno povećanje plata. – Refinansiranje i produžavanje mehanizma EU za privremenu podršku ublažavanju rizika od nezaposlenosti u hitnim slučajevima (tzv SURE) kako bi se stabilizovala ekonomija i zaštitila radna mesta, pratili klimatski i digitalni procesi i podržavale nacionalne socijalne mere za ublažavanje posledica rata u Ukrajini.

Konfederalna sekretarka EKS-a Lina Kar je tim povodom naglasila da su zaposleni prisiljeni da plate za krizu u čijem stvaranju nisu igrali nikakvu ulogu, dok izvršni direktori i akcionari povećavaju svoje bankovne račune.

  • Evropska centralna banka, a sada i Evropska komisija su saopštili da inflaciju pokreće rast cena a ne plata. To znači da korporacije dva puta udaraju po radnicima: vrednost njihovih plata se desetkuje dok se od njih traži da svakodnevno plaćaju sve skuplju robu kako bi kompanije zaštitile profit. Krajnji rezultat je da siromašni postaju sve siromašniji, a bogati sve bogatiji – naglasila je Lina Kar.

Sekretarka EKS-a je zaključila da je “krajnje vreme da ova prevara bude zaustavljena posebnim porezom na višak profita, pravičnim povećanjem plata i obnavljanjem mehanizma za podršku poslovanju i zapošljavanju”.

Beleži: novinar Svetozar Raković

Izvor: EKS/UGS Nezavisnost

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

Dragan Čabrić u Nišu: – Jedinstveni po svim pitanjima
U RGZ nastavljen progon radnika: Supendovani predsednici reprezentativnih sindikata

Kategorije

Izbornik