Ekonomija

Učimo zajedno o Agendi 2030 i ciljevima održivog razvoja

 

  • Sigurno ste nekada zamišljali kako će vaš život izgledati za 10 godina? Zapisivali ste još uvek neostvarene želje na parčetu papira, podelili svoje težnje najbližim prijateljima? Usput ste promišljali o tome kakve će društvene promene uslediti, u kom pravcu će napredovati tehnologija i kakve proboje u nauci možemo očekivati. Da li možemo preuzeti kontrolu nad nekim segmentima budućnosti

Taj isti, komplikovani, međuzavisni svet funkcioniše po određenim pravilima i njegova budućnost ne mora biti zamagljena nedosanjanim snovima. Viziju o tome kako bi on mogao da izgleda u sledećoj deceniji nam nudi međunarodni dokument prikladno nazvan Agenda 2030. To je svet univerzalnog poštovanja ljudskih prava i ljudskog dostojanstva, vladavine prava, ali i pravde, kao i jednakosti i nediskriminacije. Takođe, to je svet čiji stanovnici ne udišu zagađen vazduh, koji imaju slobodan pristup pijaćoj vodi, čija obradiva zemlja nije napuštena zbog prekomerne eksploatacije. Agenda 2030 je sve ove principe skupila u 17 ciljeva održivog razvoja koji predstavljaju, na globalnom nivou, najobimniji plan za eliminisanje ekstremnog siromaštva, smanjenje nejednakosti i zaštitu planete.

Primena koncepta održivog razvoja doprinela bi da svi građani kojima je potrebna socijalna pomoć mogu da je ostvare, da postoji funkcionalan zdravstveni sistem, da muškarci i žene imaju iste mogućnosti i zarade.

Beogradska otvorena škola je pripremila online predavanje o ciljevima održivog razvoja, i to onim koji se tiču zaštite sredine u kojoj živimo. To su ciljevi koji nam govore o tome kako da zaustavimo galopirajuće posledice klimatskih promena, kako da održimo naša mora i okeane plavim i na koji način da prestanemo da uzimamo od prirode više nego što možemo da joj vratimo.

Informišite se o Agendi i njenim principima o zaštiti životne sredine, kroz osam video lekcija koje pokrivaju sledeće ciljeve: 6 – Čista voda i sanitarni uslovi, 7 – Dostupna i obnovljiva energija, 11 – Održivi gradovi i zajednice, 12 – Odgovorna potrošnja i proizvodnja, 13 – Akcija za klimu, 14 – Život pod vodom i 15 – Život na kopnu. Ukoliko vas tema dovoljno zainteresuje možete preuzeti i dodatnu skriptu za učenje koja vam pruža mogućnost za još nekoliko sati ozbiljnog čitanja.

Online predavanja, potpuno besplatno, možete pogledati na sajtu: sdg.bos.rs.

Predavanja su pripremljena u okviru Platforme „Održivi razvoj za sve“ koju podržavaju vlade Švajcarske i Nemačke, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ). Partneri na projektu su Beogradska otvorena škola, Fondacija BFPE za odgovorno društvo, Centar za visoke ekonomske studije, Fondacija Ana i Vlade Divac, Fondacija centar za demokratiju, Timočki omladinski centar i Smart Kolektiv.

Media attention and coverage: Novi Radio Sombor
(All copyrights of any further publication of this section and its entire content posted on the portal of Novi Radio Sombor without the request and permission of any party or individual are protected and retained by all relevant legal mechanisms)
accompanied by: Srdjan Acanski, B.Sc.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

Mesna zajednica Kljajićevo: Uređenje atarskih puteva
Rani javni uvid u plan regulacije dela bloka 50 u Somboru u plan regulacije dela bloka 50 u Somboru

Kategorije

Izbornik