Mladi

Moj hobi 1: Šta je DXing?

 

  • DXing je hobi primanja i identifikacije udaljenih radio ili televizijskih signala, ili uspostavljanja dvosmernog radio kontakta sa udaljenim stanicama u radioamaterskim, građanskim radio ili drugim dvosmernim radio komunikacijama. Mnogi DXeri takođe pokušavaju da dobiju pismene verifikacije prijema ili kontakta, koje se ponekad nazivaju „QSLs“ ili „veres“. Naziv hobija dolazi od DX, telegrafske skraćenice za „udaljenost“ 

Praksa DXinga nastala je u ranim danima radio emitovanja. Slušaoci bi slali „izveštaje o prijemu“ radio stanicama u nadi da će dobiti pismenu potvrdu ili QSL karticu koja je služila za službenu potvrdu da su čuli udaljenu stanicu. Sakupljanje ovih kartica postalo je popularno među slušaocima radija 1920-ih i 1930-ih, a izveštaji o prijemu često su korišćeni od strane prvih emitera, da procene efikasnost svojih emisija. Iako je međunarodno emitovanje na kratkim talasima u padu DXing je i dalje popularan među posvećenim kratkotalasnim slušaocima. Težnja za dvosmernim kontaktom između udaljenih radio-amaterskih operatera, takođe je značajna aktivnost unutar radio-amaterskog hobija.

*Radio stanica Sowt al jumhuriya iz Al Dhabbaya u Emiratima ‘uhvaćena’ u Somboru (google.maps)

Rani slušaoci radija, koji su često koristili kućne kristalne setove i dugačke žičane antene, pronalazili bi po nekoliko radio stanica. Kada su radiodifuzni opsezi bili nenatrpani, signali najjačih stanica mogli su se čuti na stotine hiljada kilometara, dok su slabiji signali zahtevali preciznije podešavanje ili bolju opremu za prijem.

AM Dxing (SREDNJETALASNI DIKSING)

*Radio stanica Talksport koja emituje iz Njukasla sa snagom od samo 1 kw ‘ulovljena’ u Somboru  (predajnik je udaljen 1856 kilometara od Sombora)

Prvo da ukratko objasnimo šta su AM ili srednji talasi. AM radio za svoje emitovanje koristi amplitudnu modulaciju i predstavlja najjednostavniji oblik radio emitovanja. Amplituda konstantnog signala je nepromenjena ili nemodulirana, tako da ne sadrži korisne informacije. Signal proizvodi zapravo proizvodi samo buku dok se ne moduliše informacijama, kao što su glas ili muzika. AM radio u Evropi  radi na raznim frekvencijama od 520 kHz do 1620 kHz, dok u Americi radi do 1710 kHz. AM signali imaju niži kvalitet zvuka nego FM. Popularnost DXinga srednjih talasa je smanjena otkako su popularne stanice prešle na jasniji, iako manje popularan, FM radio počevši od 1970-ih. Do 1950-ih, nastavljajući do sredine 1970-ih, mnoge američke stanice sa jakim predajnicima kao što su KDKA, WLW, WGY, CKLW, CHUM, WABC, WJR, WLS, WKBW, KFI, KAAY, KSL imale su slušaoce stotinama hiljada kilometara daleko – čak u Meksiku, pošto se većina lokalnih AM radio stanica morala da odjavi noću, tako da su onda ove mogle dalje da dopru. U međuvremenu, MW opseg u Sjedinjenim Državama postajao je sve pretrpaniji novim stanicama ali i onim postojećim koje su dobile dozvolu da emituju program noću. Dok je u Kanadi bilo suprotno, AM stanice su počele da prelaze na FM 1980-ih, a taj trend je nastavljen do danas.

Izvan Amerike i Australije, većina AM radio emitovanja bila je u obliku sinhrone mreže državnih stanica, koje su radile sa stotinama, čak i hiljadama kilovata snage. Ipak, stanice slabije snage i povremeni prekookeanski signali bili su popularne DX mete. Neke zapadnoevropske zemlje poput Nemačke i Francuske su isključile svoju mrežu srednjetalasnih predajnika, pa su na njihovo mesto ‘upale’ stanice sa bliskog i dalekog Istoka, koje se mogu čuti tokom kasnih večernjih časova ili tokom propagacije.

EX-YU PROSTOR

U grupu zemalja koja je ugasila svoje srednjetalasne predajnike ušla je i Srbija (osim srednjetalasnog predajnika na Kosovu u Obiliću koji radi nekom minimalnom snagom), to je ranije učinila i Hrvatska.

Što se tiče srednjih talasa od zemalja bivše Jugoslavije aktivni su Slovenci, Radio Koper/ Radio Slovenija 549 kHz, Radio Murska Sobota 648 kHz. Kod Bosanaca čast brane Radio Zavidovići koji emituju snagom od 1kw na 1503 kHz. Makedonci Radio Skoplje/ Radio Makedonija 810 kHz.

*Radio stanica RNE Radio Nacional Cataluña na 738 kHz u Somboru

Inače za vreme postojanja Jugoslavije i JRT-a većina radio stanica je osim FM-a emitovala program i na srednjim talasima, pojedine stanice su se baš daleko čule, uzmimo primer Radio Sombora (pre katastrofalne propale privatizacije 2007. godine), koji se na tzv. “paklenoj frekvenciji” od 666 kHz ili 450 m, čuo u čitaoj bivšoj Jugoslaviji kao jedna od najpopularnijih, a noću dobacivao do Francuske i Holandije, pa sve do Radio Novog Sada, Beograda i Zagreba koji su slušani u Iraku i Libiji, jak je bio i Radio Titograd koji je emitovao na 882 kHz sa Glave Zete i bio omiljeni radio pomoraca…..

Od svih tih stanica približnim kapacitetom, radi jedino radio Skoplje/Makedonski radio na 810 kHz, tada su uzimani dobri predajnici i kvalitetna oprema, nije se štedelo, da bi se “glas socijalizma što dalje čuo” što je i bio plan tadašnih vlasti, da svaka državna stranica mora da ima pored FM i AM predajnik, privatnih tada nije ni bilo; u tu svrhu je uvezeno dosta predajnika od 300 w, da bi nešto kasnije krenuo uvoz i nešto jačih predajnika 1 Kw.

*Stara reklama nekadašnjeg Radio Sombora iz Somborskih novina

Kasnije kada su se počeli habati predajnici nije bilo para ni delova za popravke, a i trošili su neverovatno mnogo struje; trošak za struju predajnika Radio Titograda/Podgorice za mesec dana primera radi, iznosio je 40.000 tadašnjih DM, pa je morao na kraju biti – isključen. Inače ljudi koji su živeli u blizini predajnika rasprostirali su žice i “hvatali struju sa njih” i u šali kažu ‘nismo morali ni račune za struju da plaćamo’.

Od komšija najjaktivniji su Rumuni koji rade na desetak frekvencija, kao i Mađari sa nekoliko frekvencija. Španci takođe dosta emituju na sredjnim talasima, popodne i predveče mogu se čuti njihove stanice sa predajnika u blizini Barselone i Valensije….

*RNE Radio Nacional sa predajnika El Palmar in Sombor 1780 km

*Za kraj nađite neki stari radio, može i noviji koji ima AM/MW talase pa vidite šta ćete uhvatiti…. postanite dikseri… da vam pomognem – daću vam spisak stanica koje se najčeće mogu čuti….

*540 kHz HNG MR1 Kossuth Rádió Solt 2000 kW

*630 kHz ROU SRR Radio Timișoara Timișoara/Orțișoara 400 kW

*756 kHz ROU SRR Radio România Actualități Lugoj/Boldur 400 kW

*873 kHz HNG MR4 Nemzetiségi Pécs/Kozármisleny 20 kW

*909 kHz ROU SRR Radio România Actualități Timișoara/Săcălaz 50 kW

*999 kHz MDA Radio Rossii Grigoriopol/Maiac 500 kW

*1188 kHz HNG MR4 Nemzetiségi Adások Marcali/Kisperjés 300 kW

*1314 kHz ROU SRR Antena Satelor Timișoara/Săcălaz 25 kW

RAI Radio1 Lombardia sa lokacijom predajnika (google.maps)

MOŽDA VAM ZANIMLJIVO BUDE JOŠ  I:

*549 kHz Slovenija 1/ Radio Kopar

*648 kHz Radio Murski Val

*657 kHz RAI Uno

*729 kHz ERA – Atina

*738 kHz RNE – Barselona

*774 kHz RNE – Valensija

*801 kHz RNE – Đirona

*810 kHz Makedonski Radio Skoplje

*900 kHz RAI Uno

*1008 kHz ERA – Krit

*1296 kHz Cope E – Valensija

*1413 kHz Rusija 24 fm

*1503 kHz Radio Zavidovići, Bosna i Hercegovina

*TalkSPORT 24h en Brookmans Park/North T aerial u Somboru (google.maps)

Probajte naći i ove zanimljive stanice:

* 693 kHz BBC 5  (Droitwich) UK

*1053 kHz Talk Sport radio London (Droitwich) UK

*1071 kHz Talk Sport radio London (Newcastle upon Tyne, Clipstone) UK

*1089 kHz Talk Sport radio London (Brookmans park) UK

*1215 Absolute radio London (Droitwich, Brookmans park) UK

Što se tiče informacija o jačini predajnika one su dosta oprečne, tako da ne treba ih uzimati „zdravo za gotovo“, negde piše da BBC 5 ide sa 150 kw, negde piše da ide sa 50 kw, negde da kreće sa Droitwich-a – negde ne.

Takođe postoji i dosta stanica uglavnom sa bliskog i srednjeg Istoka, koje emituju dosta velikom snagom, to su radio stanice iz Irana, Egipta, Alžira, Tunisa, Saudijske Arabije, Sirije, Emirata i njih takođe možete dosta dobro čuti iako su neke udaljene više hiljada kilometara…

*Za kraj jedna jako popularna stanica iz Engleske koja se takođe može dohvatiti kod nas, reč je o Absolute radiju iz Londona  koji emituje sa lokacije Droitwich između Birmingema i Vorčestera udaljenih od Sombora 1779 km; snimak hvatanja u Somboru: https://www.youtube.com/watch?v=eZxO3QDuBVY

Zapratite moj kanal na ytb koji se bavi ovom tematikom:

 https://www.youtube.com/channel/UCiE3lLAX1Lqy8IQ9D5q5VOQ

Rubrika je u okviru realizacije projekta Udruženja Podium “Sve je lako kad si mlad 5“, izdavača Novog Radio Sombora, koji se realizuje zahvaljujući sredstvima Grada Sombora na Konkursu LAP za mlade za 2022. godinu.

Beleži: novinar Srđan Ačanski

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Media attention and coverage: Novi Radio Sombor
(All copyrights of any further publication of this section and its entire content posted on the portal of Novi Radio Sombor without the request and permission of any party or individual are protected and retained by all relevant legal mechanisms)
acc26ompanied by: Srdjan Acanski, B.Sc.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

Konferencija „Mehanizmi uključivanja građana u procese donošenja odluka“
Putešestvije 15: Drina reka koja spaja, od Foče preko Goražda do Višegrada

Kategorije

Izbornik