Najnovije

Antonio Ratković, gradonačelnik Sombora: – Zimska služba predstojeću sezonu dočekuje spremno. Načelnik ZBUO Goran Nonković: – Mehanizacija opremljena i mobilna za svih 548 km puteva

 

Gradonačelnik Sombora Antonio Ratković i načelnik Zapadnobačkog upravnog okruga Goran Nonković, kao što smo i najavili na stranicama našeg portala i u internet programu Novog Radio Sombora danas su sa saradnicima, obavili proveru spremnosti za zimsku sezonu. Reč je o tradicionalnoj smotri Zimske službe realizovanoj na lokaciji na Bezdanskom putu

Petnaesti novembar je datum kada zvanično počinju dežurstva Zimske službe iako još nema zime, ali kako je rečeno, Zimska služba je spremna; na koji način je pripremljena zimska služba i kako pripremljeni ulazimo u novu zimu? Iznenađenja, kao nekih ranijih vremena i godina, neće biti, može li to da bude potvrđeno u ovom trenutku, dok se sneg još ne nazire? S obzirom na značaj somborskog područja i Okruga sa stanovišta geografsko-pograničnog područja zašto je važno strategijski postaviti u centar pažnje fokusiranost naspram prohodnosti puteva u najhladnijem godišnjem dobu? Koliko je značajna saradnja građana? I, postoje li pojedine deonice koje su zbog položaja, svog značaja, u nekom smislu najkritičnije?

  • Dragi sugrađani, Grad Sombor spremno dočekuje predstojeću zimsku sezonu, napravili smo detaljan plan aktivnosti kako bi svi putevi bili prohodni za nesmetan život i rad – napomenuo je najpre gradonačelnik Sombora Antonio Ratković: – Predviđeno je čišćenje četrnaest opštinskih puteva u dužini od 85 kilometara, 38 ulica prvog prioriteta u dužini od 27 kilometara, 22 ulice drugog prioriteta u gradu u dužini od deset i po kilometara, kao i glavna ulica, pešačke i biciklističke staze.

Obezbeđena je dovoljna količina soli za predstojeću zimu, sva dokumentacija, potrebna da bi zimska služba funkcionisala besprekorno, kao i ljudstvo kako bi sve ulice u gradu i prigradskim naseljima bile očišćene. U saradnji sa mesnim zajednicama i javnim komunalnim preduzećem Prostor obezbeđena su, rekao je Ratković, sredstva za permanenciju i sredstva za gorivo, za intervencije u svih petnaest naseljenih mesta Grada Sombora tako da nema brige ni za naseljena mesta što se tiče mehanizacije i ljudstva.

  • Svi naši sugrađani će u predstojećoj zimskoj sezoni moći bezbedno i na vreme da stignu do svojih škola, do svojih radnih mesta, tako da spremni dočekujemo, sa svim javnim komunalnim preduzećima uz podršku Grada Sombora, predstojeću zimsku sezonu – potvrdio je Ratković: – Iznenađenja neće biti jer zato i postoji Štab zimske službe da prati ono što je najbitnije za nas i za naše sugrađane, da je sva mehanizacija ispravna, proverena, da su kupljene dovoljne količine soli.

– To je svakako apsolutno bitno, da su remonotovane ralice koje se nalaze na našim kamionima i da kao i prethodnih godina ova četiri javna komunalna preduzeća uz podršku i mehanizacije koje su uzeli za ovih nekoliko meseci i za vreme trajanja zimske sezone sve funkcioniše, i nema razloga za brigu da naši putevi ne budu očišćeni, zaključio je gradonačlenik.

  • Što se Zapadnobačkog okruga tiče Zimska služba standardno ide i uvek u ovo vreme imamo smotru Zimske službe, doduše u Subotici pošto radi za Puteve Srbije od kojih imamo negde za oko 200 kilometara angažovan je Vojput, sa mehanizacijom koja je sva impozantna, imamo jednu stanicu ovde u Somboru, koja faktički radi Odžake, Kulu, Apatin i Sombor, doduše Bačkaput radi Odžake i deo Kule a ovaj deo koji radi Vojput, je apsolutno spreman sa mehanizacijom jer mi to radimo svake godine – istakao je načelnik Zapadnobačkog upravnog okruga Goran Nonković i precizirao: – Ustaljen je sistem sa planom za 2022/23. godinu, isto kao sa lokalnim putevima kojih imamo 548 kilometara podeljeno na prvu i drugu zonu odnosno puteve koje radimo odmah i puteve koje radimo u rezervnom sistemu. Ne samo što je bitno, putevi moraju biti prohodni u svako doba, tako da rade ekipe koje su konstantno u permanenciji, pa na taj način ne može da se desi problem u vezi sa prohodnošću puteva. Sistem je tako uređen da postoje ljudi koji prate situaciju, odmah se reaguje, mehanizacija je uvek mobilna i u svako doba sistem funkcioniše.

– Što se tiče saradnje građana to je u redu, mi i kada uradimo sve prioritetne puteve prvog, drugog ili trećeg reda, faktički ono što možemo, uradimo i one koji nisu u planu, tako da je mehanizacija opšte angažovana da bude na nivou opšteg zadovoljstva građana. Najkritičnije su deonice – dopunio je Nonković – one koje nemaju dobar vetrozaštitni pojas. One su kritične same po sebi zbog naduvavanja snega na taj put i tu se najviše energije i utroši za čišćenje takvih puteva jer obično su takvi putevi koji su karaktera Puteva Srbije i imaju značaj povezivanja većih naseljenih mesta.

Jedinice Vojske Srbije biće u svakom momentu spremne, potvdrio je i ovom prilikom načelnik Zapadnobačkog upravnog okruga Goran Nonković i one već sada jesu obučene, i kao i uvek do sada biće u prvom redu izlaska na teren gde god to bude bilo u mogućim otežanim uslovima kretanja potrebno.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

 

Tagovi: , , , ,

Povezani članci

Svečano obeležen Dan Prvog centra za obuku Vojske Srbije u Somboru
Apatin: Hala Rade Ratko Vejin dobila novi krov

Kategorije

Izbornik