Višejezično

’Juče je neko našao ono što nije tražio. Ono što je on tražio našao je neko drugi’ – u prisnoj atmosferi u somborskoj Biblioteci otvorena izložba Bio jednom jedan laF posvećena svevremenom Dušku Radoviću

 

Bio jednom jedan LaF’ – pod simboličnim naslovom danas tačno u podne u Gradskoj biblioteci Karlo Bijelicki u Somboru na Dečjem odeljenju otvorena je izložba posvećena velikom pesniku, aforističaru, novinaru… Dušku Radoviću /1922-1984/

U atmosferi prisnosti za koju se pobrinuo kolektiv ove somborske gradske ustanove kulture prikazano je 30 različitih panoa o najvažnijim ali i najzanimljivijim momentima u životu i stvaralaštvu Duška Radovića. Autorke izložbe koje je najavila bibliotekarka Anđelija Pruginić u ime domaćina, Violeta Đorđević i Sara Ivković Marković iz Biblioteke grada Beograda nadahnuto su govorile o detinjstvu verovatno najpopularnijeg srpskog pesnika za decu ali i za odrasle i to one koji imaju nameru da od dece uče, o njegovom odrastanju u Nišu i Subotici, dolasku u Beograd, pa se može zaključiti lako, da je Duško bio svojevrsna legenda kao “sinonim Srbije u jednom čoveku“.

Okupljeni znatiželjni somborski osnovci ali i oni nešto stariji, sa svojim nastavnicama i učiteljima saznali su o tome kako je izgledalo uređivanje programa na Televiziji Beograd – pionirske serije za decu „Na slovo na slovo“ i „Laku noć deco“, pa o TV seriji „Ženski razgovori“, ali i o radu na časopisu Poletarac kao i uređivanju na Studiju B.

Neke važne pojedinosti takođe izdvajaju popularnog čika-Duška od ostalih, u činjenici što je bio prethodnica svakom vremenu pa sve ono što je napisao pre pola veka i duže, izgovorio u radijski mikrofon uživo ili odštampao u svojim novinama prvenstveno za decu ali itekako i za njihove roditelje, ostalo je savremeno da je aktuelno i danas.

Takođe, bio je i narator kao vođa fer-pleja u još jednom podučavanju, a to su pravila koja je uspostavio u njegovom zakonu: kako treba navijati. On, kao ’okoreli’ i uvek javno ističući s ponosom Partizanovac, bio sasvim jasan, s duhom i dušom osmišljenoj rečenici koju poštuju svi navijači: ’’Za Zvedu se navija, Partizan se voli’’. Zato su ga jednako voleli i Parizanovci i Zvezdaši, tako je i dan-danas. Sa njim zapravo započinje i era kulture ponašanja na stadionima a samim tim neposredno i sveopšteg vaspitanja – odraslih.

Izložba je realizovana je u okviru projekta Bio jednom jedan laf“ koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja. Važno je isto tako napomenuti da je somborskoj Biblioteci pripala još jedna čast, u tome što je pozvana za jednog od domaćina u državi, u okviru obeleževanja jubileja, 100-godišnjice rođenja Duška Radovića, i to baš tokom ovog meseca, jer rođendan mu pada 29. novembra, kada je on u pitanju – nikada daleke, 1922. godine.

Izložba će biti otvorena do 30. novembra. Organizatori: Podružnica Zapadnobačkog okruga Bibliotekarskog društva Srbije, Gradska biblioteka Karlo Bijelicki i Biblioteka grada Beograda.

Rubrika je sastavni deo ovogodišnjeg projekta “Svi smo jedno – višejezično, vaš Novi Radio Sombor“ sufinansiranog iz budžeta Grada Sombora za 2022. godinu. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

 

Tagovi: , , , , , ,

Povezani članci

Душко и Љубинка Лека: Поводом 11. новембра – Дана победе и 101. године постојања нашег села Растина И ПОНОС и ПРКОС
Први Рјечник херцеговачког говора објављен је у 2022. години

Kategorije

Izbornik