Rodna ravnopravnost

ŽENE U SRBIJI: Obrazovanije, a očekuju manju platu / Poslovi Infostud

 

  • Ona je obrazovanija i ređe zaposlena nego što je to slučaj kod muškaraca na tržištu rada. Manje firmi je u njenom, nego u njegovom vlasništvu, a isto važi i za preduzetničke agencije i radnje. Žena je manje i među direktorima, članovima nadzornih odbora, ali i u – Srpskoj akademiji nauka. Kompjuterski su veštije, češće koriste internet od muškaraca, ali ih je manje u IT sektoru. Zarađuju manje i u većem su riziku od siromaštva. I, kao što je pokazalo prošlogodišnje istraživanje sajta Poslovi Infostud – spremnije su da “zasuču rukave” i prihvate zaposlenje za čak 200 evra nižu platu nego što to očekuju muškarci

Ovako, najjednostavnije gledano, izgleda slika prosečne žene na tržištu rada u Srbiji iz ugla zvanične statistike i podataka koje prikupljaju i objavljuju i druge zvanične institucije i kompanije.

Tek četvrtina na upravljačkim pozicijama

Slika žena u srpskom biznisu, prema poslednjem “preseku” Agencije za privredne registre dostavljenom portalu Poslovi Infostud pokazuje da je među registrovanim aktivnim preduzetnicima – svaka treća žena – ima ih 96.213 od ukupno 290.915 registrovanih preduzetnika.

Kada je reč o preduzećima, među vlasnicima i direktorima firmi, žena ima tek oko 25 odsto – 43.497 od 170.757 vlasnika udela u srpskim firmama. .

Kompanijama rukovodi ukupno 28.149 direktorki, što je 24 odsto od ukupnog broja zvaničnih zastupnika preduzeća kojih ima 116.673. Među članovima raznih nadzornih odbora, žena je 28,6 odsto – 1.436 žena od 5.027 članova NO.

Sve više žena u politici

Za razliku od biznisa, situacija na polju politike je za žene – statistički bolja.

– Srbija se nalazi na 19. mestu u svetu i 10. mestu u Evropi po zastupljenosti žena na ministarskim pozicijama. Na čelu Vlade Srbije je premijerka, a od pet potpredsednika Vlade dve su žene (40%). Od ukupno 23 resora, 10 predvode ministarke (43,4%). U odnosu na prethodnu godinu, uočava se blagi napredak kada je reč o funkciji državnih sekretara, od ukupno 65, imenovano je 20 državnih sekretarki (30,8%) – izjavila je nedavno poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković u intervjuu za sajt Poslovi Infostud.

Češće su izložene diskriminaciji

Od ukupnog broja zaposlenih u Srbiji – a bilo ih je 2,9 miliona prema podacima iz poslednje dostupne Ankete o radnoj snazi Republičkog zavoda za statistiku za četvrti kvartal 2021. godine, žene čine manji deo. Zaposleno ih je ukupno 1,285 miliona, naspram 1,63 miliona zaposlenih muškaraca.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je u intervjuu za sajt Poslovi Infostud povodom Međunarodnog dana žena izjavila i da su žene na tržištu rada definitivno češće izložene diskriminaciji i to u vezi sa trudnoćom i materinstvom.

– To se vidi kao trend i kroz praksu Poverenika za zaštitu ravnopravnosti gde su pritužbe na osnovu pola, pored bračnog i porodičnog statusa, godina starosti i zdravstvenog stanja najčešće – rekla je Brankica Janković, napominjući da se žene na tržištu rada u Srbiji teže zapošljavaju, lakše otpuštaju i – iako su brojnije i obrazovanije – u nekim sektorima imaju manju platu od muškaraca.

U proseku očekuju 200 evra manju platu

Sajt Poslovi Infostud je, u novembru 2021. godine objavio rezultate velikog regionalnog istraživanja sprovedenog za vreme trajanja Regionalnog sajma poslova. Cilj je bio da se utvrdi stanje kako na spskom tako i na regionalnom tržištu rada. Kao i prethodnih godina, istraživanju su se priključili partnerski najveći sajtovi za zapošljavanje iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Slovenije. U istraživanju je učestvovalo 4.706 ispitanika iz Srbije koji su podeljeni u tri grupe: nezaposleni (52%), zaposleni (41%) i oni koji se i dalje školuju (7%).

– Ni 2021. godine nije došlo do promene, tako da žene i dalje imaju niža očekivanja nego muškarci. One očekuju platu od 700 evra mesečno, dok muškarci misle da im sleduje u proseku oko 890 evra. To zapravo pokazuje da žene pretpostavljaju da treba da imaju skoro 200 evra manju platu od muških kolega – navodi se u istraživanju Poslova Infostud.

Podaci Nacionale službe za zapošljavanje za januar ove godine pokazuju da je u Srbiji zvanično 479.709 nezaposlenih. Po statistici NSZ više od polovine nezaposlenih – 56 odsto – čine žene (267.754).

Najviše nezaposlenih žena među ekonomistima

Najveći broj nezaposlenih žena je među ekonomistima. Od 32.889 nezaposlenih ekonomista, čak 24.180 su žene, što je više od 73 odsto.

Među članovima Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) dominiraju muškarci. U 2020. godini preko 90% svih članova su muškarci. Najveće učešće žena je u Odeljenju jezika i književnosti i Odeljenju istorijskih nauka. Među zaposlenima u oblasti istraživanja i razvoja, u 2018. godini dominiraju žene sa 51%. Gotovo isti procenat je među naučnim istraživačima – 51,4% su žene.

Najveće učešće žena istraživača je u medicinskim naukama (58,6%), a najmanje učešće je u inženjeringu i tehnologiji (40%).

U većini starosnih grupa kompjuterski su pismenije žene nego muškarci.

U starijim starosnim grupama, među korisnicima računara brojniji su muškarci. Međutim, većina korisnika interneta su, ipak, žene.

U proseku imaju 9% manja primanja

Platni jaz, prema publikaciji RZS, između žena i muškaraca za 2018. godinu iznosio je 8,8 odsto, što znači da su žene za toliko bile manje plaćene od muškaraca.

– Ovaj podatak svrstava Srbiju među zemlje sa najnižim platnim jazom u Evropi. Međutim, ako se zarade posmatraju prema stepenu obrazovanja ili zanimanjima, razlike u zaradama između žena i muškaraca su znatno veće od prosečnog platnog jaza, najčešće u korist muškaraca – ocenjuje Republički zavod za statistiku.

Učešće žena sa niskim zaradama u ukupnom broju žena (18%) veće je od učešća muškaraca sa niskim zaradama u ukupnom broju muškaraca (17,8%).

Veći rizik od siromaštva

Prema poslednjem Izveštaju o siromaštvu i socijalnoj nejednakosti (Anketa o prihodima i uslovima života, RZS), stopa rizika od siromaštva, prema starosti i polu, u 2020. bila je najviša za lica mlađa od 18 godina, i iznosila je 24,4 odsto za žene i 24 odsto za muškarce.

U najmanjem riziku od siromaštva bili su, kao i godinu pre, muškarci stari 65 i više godina, za koje je ova stopa iznosila 19,2 odsto (viša je nego godinu pre), i žene starosti između 25 do 54 godine (mlađa grupa nego godinu pre!), gde je ova stopa iznosila 19,3 odsto.

Posle posla, kreće druga smena – u kući

Istraživanja o korišćenju vremena iz 2010. i 2015. godine potvrdila su stereotipe koji važe na našim prostorima. Bez obzira na to da li su zaposlene ili ne, žene, u odnosu na muškarce, dvostruko više vremena rade u kući, a upola manje vremena provode na plaćenim poslovima. Za zaposlene žene, rad u kući postaje druga smena, navodi se u publikaciji RZS “Žene i muškarci u Republici Srbiji”.

Podaci pokazuju da muškarci na plaćenim poslovima, kako radnim danima tako i vikendom, skoro duplo duže rade nego žene. Na drugoj strani, kao što se i očekivalo, žene rade na neplaćenim poslovima duže od muškaraca, i to i radnim danima i vikendom.

– Žene koje su u braku i koje imaju dete uzrasta do sedam godina, najviše vremena provode u neplaćenim poslovima – skoro celu radnu smenu. I muškarci iz ove kategorije porodičnog sastava su više angažovani u poslovima oko kuće u odnosu na sve druge – skoro tri sata. U svakom slučaju, žene u svim kategorijama rade više na kućnim poslovima, pogotovo one koje imaju dete bilo kog uzrasta – navodi RZS.

Izvor: https://poslovi.infostud.com/

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , ,

Povezani članci

U prilog rodnoj ravnopravnosti
Produžen rok za prijave za stipendije „Za žene u nauci“

Kategorije

Izbornik