Kultura

Zajedno koračamo “Tragovima snova Ernesta Bošnjaka“

 

  • Puna gledališta na svim projekcijama obeležila su i treći festivalski dan tokom kog su prikazani: „Mrak“ Dušana Milića, zatim „Bradati ljudi“ Emila Ensmingera, kao i debitantsko ostvarenje Gorana Nikolića „Heroji“

Veče je obeležila i domaća premijera filma „A bili smo vam dobri“, višestruko nagrađivanog reditelja Branka Šmita.

Posetioci projekcija imali su priliku i da se upoznaju sa članovima filmskih ekipa.

Gosti Somborskog filmskog festivala treće večeri bili su: reditelj filma „Mrak“ Dušan Milić, reditelj filma „Heroji“ Goran Nikolic i mladi glumac Todor Jovanović, kao i reditelj filma „A bili smo vam dobri“ Branko Šmit.

„Mrak“

Radnja filma „Mrak“ smeštena je u planinskim predelima Kosova. Na imanju okruženom gustom šumom, živi Milica sa majkom Vukicom i dedom Milutinom. Svaku noć porodica se povlači u zabarakadiranu kuću, prestravljeni terorom koji dolazi iz šume. Da li je taj užas opkoljene kuće odjek nedavno završenog rata ili samo njihova mašta? Danica Ćurčić, Slavko Štimac, Miona Ilov, Nikola Rakočević glumci su u novom filmskom ostvarenju reditelja Dušana Milića.

„Heroji“

Kosovska bitka je najopevanija i najispredanija bitka u kojoj je naša zemlja ikada učestvovala. A priča filma HEROJI, sagledava taj istorijski događaj u njemu iz drugačijeg, intimnijeg ugla. Ovo je dugometražni rediteljski debi Gorana Nikolića. U glavnim ulogama su Mladen Sovilj i Todor Jovanović, dok je originalnu muziku uradila naša kompozitorka Ana Krstajić, a izvodi je hor Collegium Musicum pod dirigentskom palicom Dragane Jovanović. Solo: Jana Rančić. Narator filma je Žarko Laušević.

„Bradati ljudi“

Film „Bradati ljudi“ je priča o somborskom novotalasnom bendu „LIOND“ koji je nastao 1981. godine i pri tom ostavio neizbrisiv trag na lokalnoj rok sceni nesvesno stvarajući jedan sasvim novi zvuk kao i novi koncept nastupa uživo.

„A bili smo vam dobri“

Hrvatska 25 godina nakon rata daleko je od ideala nekadašnjih boraca, sada nezadovoljnika. Osiromašena je, raseljena, korumpirana. Ideja nekolicine boraca o izgradnji Muzeja zahvalnosti u staroj zgradi Paromlina u centru Zagreba ponovno ih okuplja.

Kako je izgradnja zaustavljena, borci zauzimaju Paromlin. Policiji odgovaraju pretnjom plinskim bocama, specijalcima oružjem. Bivši starešina im obećava drugu lokaciju za Muzej, ali opet su izigrani.

Espreso u 11

Svi učesnići imali su priliku da prodiskutuju o filmskim ostvarenjima prikazanim prethodnog dana festivala. Reditelj filma „Heroji radničke klase“ Miloš Pušić i koproducent filma „Posle zime“ Nikolina Vučetić-Zečević, bili su gosti drugog festivalskog Espresa u 11 i razgovarali su sa brojnim publikom.

Zatim su zainteresovani imali priliku da prisustvuju promociji sledećih filmskih publikacija.

Promocija romana:

Feti Dautović: “Aleksandra velika”

izdavač: “Službeni glasnik”

Roman “Aleksandra Velika”, sastavljen je od 4. podromana.

1. “Trajan iz Bukurešta”

2. “Marko iz Aleksandrije”

3. “Beli Vuk iz Kamenog Kaktusa”

4.” Ivan iz Karkasona”

Radnje su smeštene u prostorno-vremenski ograničena istorijska događanja sa stvarnim i izmaštanim junacima. Svaki od 4 podromana broji 24 priče.

Promocija knjige:

Savo Bojović: ”Put Lučice”

Izdavač: ”Treći trg”

Polazeći od prepoznatljivih beogradskih i eksjugoslovenskih toponima i karakterističnih likova iz kraja, preko evropskih aerodroma i skrivenih uličica svetskih metropola, na kojima se razotkrivaju sjaj i beda savremene Evrope, Bojovićev junak istovremeno je i putnik, ali i posmatrač sopstvenog putovanja. U nastojanju da popuni prazninu nastalu zbog intimne traume, te da sagleda svoje mesto na kulisama hiperkapitalističkog, materijalistički ustrojenog, digitalnog sveta, ovaj umnogome generacijski reprezentativan junak pokušaće da između dve ponuđene opcije, business or pleasure, ipak izabere – sebe.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , ,

Povezani članci

Drugi dan 4. Somborskog filmskog festivala u znaku filmskih publikacija i filmskih razgovora
MRAK reditelja Dušana Milića najbolji film Četvrtog Somborskog filmskog festivala

Kategorije

Izbornik