Najnovije

Позив за мајсторе ручног рада „100 жена – 100 минијатура“

 

  • Национално удружење произвођача рукотворина Етно мрежа уз подршку НАЛЕД-а упућује позив занатским удружењима, женама и младима широм Србије и региона југоисточне Европе, који се баве старим техникама ручног рада, да своје умеће представе јавности у оквиру 9. регионалне жириране изложбе “100 жена – 100 минијатура”.

Позив је отворен још два месеца, а тема изложбе је “Чувари традиције”. Сви заинтересовани до 15. септембра могу да пошаљу експонате у техникама веза и златовеза, нецања и хеклања, пустовања, ткања, керамике, као и минијатуре израђене комбинованим техникама. Сви аутори који пријаве  учешће на изложби имају прилику да се афирмишу и добију признање струке и јавности за свој рад, али и вредне награде.

Позив је упућен и општинама, канцеларијама за локални развој, месним заједницама да информишу и анимирају ауторе да пријаве учешће, а локална заједница са највећим бројем експоната добија специјално признање дипломатског жирија.

Валери Лејн, супруга канадског амбасадора и дипломатска покровитељка изложбе минијатура, нагласила је значај ове манифестације која слави културно наслеђе и креативно предузетништво жена и младих.

– Појединачно, ови комади представљају израз креативности аутора, иза којих стоје десетине сати посвећености и вредног рада. Сваки експонат садржи вековима старе, традиционалне мотиве и технике, осавремењене од стране нове генерације, уз подршку локалних заједница и занатских удружења које окупља Етно мрежа – изјавила је Лејн.

Изложба 100 жена – 100 минијатура је јединствена манифестација која поставља високе стандарде у техникама за израду рукотворина са циљем активног очувања традиционалног наслеђа Србије. Организује се по угледу на жириране изложбе у иностранству, а циљ је мотивација жена и младих који се баве производњом рукотворина.

– Учешће на изложби минијатура у старим техникама, поред медијске пажње и признања стручне јавности, веома је важно за мене која сам регистрована предузетница, али је важно и за жене које раде од куће. Сваке године се радујем изложби и позивам све заинтересоване жене и младе да се опробају у техникама које најбоље познају – истакла је Данијела Јеринкић, власница кикиндског бренда „Фрајла“ и вишеструко награђивана учесница изложбе минијатура.

Пријавни формулар могуће је преузети са сајтова 1000zena.rs и etnomreza.rs. За најуспешније минијатуре и младе ауторе, припремљене су и новчане награде, а изложбена поставка ће бити одржана у Београду. Мотиви које ауторке и аутори треба да обраде везани су за традицију Србије и могу бити средњовековна орнаментика (фреске и манастири), етнолошка грађа или су у вези са ћириличним писмом. Технике којима се могу служити приликом израде су ткање, вез и златовез, керамика и пуст, нецање и хеклање или комбинована.

Етно мрежа је кровна асоцијација произвођача рукотворина из целе Србије организованих у занатска удружења и задруге, које израђују аутентичне рукотворине применом традиционалних техника.

За више информацијa, пишите нам на etnomreza@yahoo.com или позовите 062 175 82 46.

Media attention and coverage: Novi Radio Sombor
(All copyrights of any further publication of this section and its entire content posted on the portal of Novi Radio Sombor without the request and permission of any party or individual are protected and retained by all relevant legal mechanisms)
accompanied by: Srdjan Acanski, B.Sc.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

Grad Sombor na 12. Internacionalnom Dunavskom festivalu u Ulmu
Uskoro: 22. Dan žitnih polja

Kategorije

Izbornik