Turizam

World Tourism Day 2022 | “Rethinking Tourism”

 

  • Kao i svakog 27. septembra, i danas obeležavamo Svetski dan turizma, ovogodišnja proslava posvećena je kao što i samo ime kaže “Preispitivanju turizma”

Zvanična proslava Svetskog dana turizma održava se na Baliju u Indoneziji, od 26. do 28. septembra, uz posebno naglašen pozitivan pomak koji je turizam ostvario na međunarodnom planu, i kojeg sada mnogi prepoznaju kao ključni stub razvoja i oporavka svetske privrede u nekom post-korona periodu. Srbija takođe učestvuje na proslavi Međunarodnog dana turizma.

*Berlinska katedrala, Alexander platz, Branderbuška kapija….. o svemu u nekom od narednih putopisa

Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija objavila je podatak da je u 2017. godini broj međunarodnih turista dostigao 1.323 milijardi, čime je zabeležen porast od 84 miliona u odnosu na prethodnu godinu, a istovremeno postavljen novi rekord u broju turista. Te godine Evropa je bila kao i do sada najposećeniji kontinent sa čak 51% udela u svetskom turističkom prometu, a slede je Azija sa 24%, obe Amerike sa 16%, Afrika sa 5% i Bliski Istok sa 4%.

Prva tri mesta po broju turista zauzele su Francuska, Španija i SADČak 57% turista na odabranu destinaciju doputovalo je avionom, 37% drumskim prevozom, 4% brodom, a 2% železnicom.

Kada je reč o motivima i vrstama putovanja, 55% turista je putovalo na odmor, 27% je posećivalo rodbinu i prijatelje, dok je 13% putovalo iz poslovnih i profesionalnih razloga. Konačno, interesantni su podaci UNWTO-a prema kojima turizam obezbeđuje čak 10% svetskog GDP-a i 7% svetskog izvoza, a svaki deseti građanin sveta zaposlen je u ovoj privrednoj grani.

Dobre rezulate beležimo i u 2018. godini, dok se već krajem 2019. i 2020. godine beleži značajan pad na globalnom nivou uzrokovan pandemijom korona virusa, dok se istovremeno beleži značajan porast na lokalnom nivou, što se može objasniti time da su se zbog korone i zatvaranja granica te nemogućnosti putovanja, mnogi turisti opredelili za turističke destinacije i lokalitete u ovkiru svojih država. Prema svemu tome, da se zaključiti da bi sledeća 2023. godina, mogla da bude „godina turizma“…..

Da podsetimo, Svetski dan turizma obeležava se svake godine 27. septembra u čast godišnjice usvajanja Statuta Organizacije 1970. godine, čime je otvoren put za osnivanje Svetske turističke organizacije.

AKTIVNOSTI  POVODOM SVETSKOG DANA TURIZMA (PREMA PREPORUCI WTO)

Tretirajte svaki dan kao odmor

Danas se odmaknite od uobičajene rutine i razmislite: Da sam na odmoru u svom rodnom gradu, šta bih radio? Gde bi turista otišao za taj dan? Proveravanjem sopstvenog terena očima turista, podržaćete lokalna preduzeća i možda ćete svoj grad videti iz nove perspektive.

Dajte reč

Ključ za kontinuirano poboljšanje globalnog turizma je ekonomska stabilnost i održivost. Obrazujte se o najboljim načinima da vidite novu zemlju, grad ili selo na načine koji stvaraju pozitivan uticaj.

Planirajte putovanje

Ako ste odgađali taj odmor, iskoristite Svetski dan turizma kao priliku da napravite te planove. Razgovarajte sa prijateljima i porodicom sa posebnim izazovima, bilo fizičkim, finansijskim ili oboje – koji možda žele putovati, ali nikada nisu bili u mogućnosti da isplaniraju putovanje. Zajedno možete pomoći i ohrabriti jedni druge, prateći poruku Svetske trgovinske organizacije da je turizam za sve.

Putujte svukuda po svetu! Ali nikad ne zaboravite, kakve sve lepote ima Srbija…..

Drage kolege, prijatelji i svi zaljubljenici u turizam i putovanja….

Srećan Vam naš dan….

……Srećan vam Dan turizma!

Rubrika je u okviru realizacije projekta Udruženja Podium “Sve je lako kad si mlad 5“, izdavača Novog Radio Sombora, koji se realizuje zahvaljujući sredstvima Grada Sombora na Konkursu LAP za mlade za 2022. godinu.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadržaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima!)

Media attention and coverage: Novi Radio Sombor
(All copyrights of any further publication of this section and its entire content posted on the portal of Novi Radio Sombor without the request and permission of any party or individual are protected and retained by all relevant legal mechanisms)
accompanied by: Srdjan Acanski, B.S.

 

Tagovi: , ,

Povezani članci

Panel diskusija povodom Svetskog dana turizma
Sajam torti, kolača i domaćih proizvoda u Bačkom Monoštoru

Kategorije

Izbornik