Estrada

Vojvođanski blues band predstavlja novi album „Pokaži da možeš“

 

  • Vojvođanski blues band, kultni novosadski bend osnovan davne 1968, predstavlja svoj novi album „Pokaži da možeš“ u izdanju Jugoton Croatia Recordsa. Nakon pauze u radu benda koja je trajala 10 godina, VBB je ponovno pokrenut i to na jubilarnu 50. godišnjicu

Album „Pokaži da možeš“ čini trinaest pesama za koji muziku i aranžmane potpisuje vođa benda Atila Šoti, a tekstove Branislav Bašić Pekar i Dragan Jurišić. Produkcija albuma napravljena je u studijima „The Kid’s Room Production“ i „Studio Live“, a producenti koji su sarađivali u realizaciji su Vladimir Kranjčević, Atila Toth, Ivan Fece Firchie, Nikola Kostić Lee Man i Duci Tanasijin. Pesme na albumu aranžirane su i odsvirane u standardnoj blues formi, a tekstovi govore o raznim životnim temama i zanimljivim likovima.

  • Kroz VBB je prodefilovalo mnogo novosadskih muzičara, koji su kraći ili duži vremenski period svirali u njemu, ali je bend definitivno prestao s radom nakon Draganove prerane smrti. Nakon pauze u radu VBB-a koja je trajala 10 godina, došao sam na ideju, da kao izvorni član benda, ponovo pokrenem VBB i to na jubilarnu 50. godišnjicu. Prethodno sam obavio razgovore s članovima porodice pokojnog Dragana, sakupio muzičare i oživeo ponovo – rekao je Atila Šoti, gitarista, aranžer i kompozitor grupe. Osim Atile, u bendu je još pet članova: Milan Bugarin (pevač), Dejan Starčević (klavijature), Davor Jojić (Bas), Tomo Šimunović (Bubnjevi) i Magdalena Bešenji (prateći vokali).

Na albumu su gostovali i neki od cenjenih regionalnih muzičara: Tihomir Pop Asanović na klavijaturama, Ivan Fece Firchie na bubnjevima i Nikola Kostić Lee Man i Aleksandar Milošević na bas gitari.

  • Dragan i ja smo se kao ‘prve’ komšije Limanci dosta družili, a muzički smo blisko sarađivali. Smatram da je nakon Draganove smrti, VBB neopravdano brzo pao u zaborav i želim da Draganove sjajne tekstove, ne menjajući ih, kao ni melodije tih pesama, instrumentalno osvežim, što i priliči vremenu u kojem živimo, a to je 21. vek. Naravno, želja je da se privuče pažnja mladih ljudi, koji i nemaju baš mnogo mogućnosti da čuju bluz muziku u medijima – ispričao je Atila nešto pre objave ovog albuma.

Davne 1968. godine, novosadski konceptualni umetnik Branko Andrić Andrla osnovao je Novosadski Blues Band. Bend je imao nekoliko nastupa pod tim imenom, a posle nekog vremena, Andrla je odlučio napustiti taj muzički koncept i formirao legendarni sastav pod nazivom „Imperium of Jazz“. Pokojnom Draganu Jurišiću se rodila ideja da nastavi „život“ Novosaskog Blues Benda, promenio je ime u Vojvođanski Blues Band, okupiomuzičare i nastavio s radom.

Fotografije: Dušan Živkić


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor       

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta KeepOne Radio

Tagovi: , ,

Povezani članci

Darko Rundek objavio novu verziju pesme „Don Juan“ sa hvaljenog albuma „Mostovi“!

Kategorije

Izbornik