Kultura

Veče jazza – Promocija knjige Jazz face u somborskoj Biblioteci

 

  • Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“ organizuje promociju knjige Jazz face Vojislava Pantića, u petak, 19. maja, kao što smo već najavili na stranicama portala, a sada slede novi zanimljivi detalji 

Knjiga intervjua „Jazz Face“ autora Vojislava Pantića, renomiranog beogradskog muzičkog novinara, jedinstveno je izdanje u našoj publicističkoj periodici, koja donosi više od 48 razgovora sa velikanima svetske i domaće jazz scene, uključujući legende poput Joe Zawinula, Ahmad Jamala, Pat Methenyja i mnogih drugih.

Ovo će biti prilika i da uživate u muzici sjajnog somborskog jazz benda The Hat Matters, koji će nastupiti u sklopu programa. Početak je zakazan za 18 časova, u sali Dečjeg odeljenja Gradske biblioteke (Trg cara Lazara 3).

***

Knjiga intervjua Jazz face renomiranog beogradskog muzičkog novinara Vojislava Pantića predstavlja jedinstveno izdanje u našoj publicističkoj periodici. Pasionirano prateći brojne evropske jazz festivale, Pantić je tokom prethodnih više od trideset godina imao tu retku privilegiju da vodi razgovore sa velikanima svetske i domaće scene.

Još kao mlad novinar je od 1987. godine pohodio čuveni North Sea Jazz Festival u Holandiji. Traganje za „jazz istinom“ traje do današnjih dana. Redovan je bio na festivalima Jazz A Vienne (Francuska), Umbria Jazz (Italija), Jazzfest Saalfelden (Austrija), Montreux Jazz Festival (Švajcarska), Heineken Jazzaldia (Španija) i mnogim drugim. Sa tih putovanja je donosio ekskluzivne priče koje su emitovali RTS, TV Politika, RTV Pančevo i drugi, Ili ih je publikovao u listovima PolitikaVremeNINReporterEvropljanin i drugim. Već deset godina za kulturni dodatak Politike piše rubriku „Džez skice“. Kako je u tim medijima mogao da predstavi samo manji deo onoga što je od muzičara saznavao, došao je na ideju da u knjizi Jazz Face publikuje te intervjue u potpunosti.

U ambiciozno zamišljenoj knjizi su razgovori sa legendama kao što su Joe Zawinul, Ahmad Jamal, Joe Lovano, Pat Metheny, Airto Moreira, Duško Gojković, Kurt Elling, Lala Kovačev, Charlie Haden, Anat Cohen, Mića Marković, Maria Schneider, Bojan Zulfikarpašić, Dianne Reeves i drugi. Ukupno 48 džez faca. Knjiga je obogaćena fotografijama od kojih većina nije ranije objavljena.

Recenzenti su Vesna Roganović, Vojislav Bubiša Simić i Milan Vlajčić.

Beleži: Inja Firanj

Izvor: https://www.delfi.rs/knjige/146502_jazz_face_knjiga_delfi_knjizare.html

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , ,

Povezani članci

Baletski mjuzikl “Lepotica i zver” pozorišta Una saga serbica u Somboru
Veliko interesovanje za predavanje Namaste, Indijo! Monike Maširević

Kategorije

Izbornik