Najnovije

Novi Sad: Protesti poljoprivrednika, traže se veće subvencije i cene poljoprivrednih proizvoda

Protest poljoprivrednih proizvođača ispred Sajma u Novom Sadu

  • Trećeg majskog utorka u više mesta u Srbiji su održavani protesti poljoprivrednih proizvođača, nezadovoljnih iznosima subvencija i cenama glavnih poljoprivrednih proizvoda

Poljoprivrednci iz raznih mesta u Vojvodini okupili su se u Novom Sadu, protesti su i u Šumadiji, Mačvi, dok su se u Braničevskom okrugu okupili u Industrijskoj zoni na ulazu u Požarevac. Putevi nisu bili nigde blokirani, traktori su stajali u zaustavnoj traci, tako je bilo i u Novom Sadu kod Sajma, gde su se okupili poljoprivredni proizvođači iz okoline Novog Sada.

Poljoprivrednici traže da subvencije po hektaru obradive površine iznose 35.000 dinara, da se utvrdi minimalna otkupna cena mleka od 78 dinara po litru plus PDV, da premija za litar mleka iznosi 20 dinara, da se na dizel ne obračunavaju akciza i PDV, te da se obezbede cene poljoprivrednih proizvoda, kao što su pšenica, kukuruz, soja, kakve su na berzama u Budimpešti i Parizu.

Zahteve poljoprivrednika je potpisalo devet udruženja, a ukoliko ne bude odgovora nadležnih, proteste najavljuju i sutra.

  • Za poljoprivrednike je najvažnija cena dizela, subvencije, kao i to da cene poljoprivrednih proizvoda budu iste kao i u drugim evropskim gradovima i evropskim berzama, ističe Goran Filipović iz „inicijative za opstanak poljoprivrede.“

Image:© Shutterstock / AcanskiS

all rights on pictures are reserved

 

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

Poklon najmlađima – uručeno novih 100 auto-sedišta za somborske bebe
PU Sombor: Trinaest saobraćajnih nezgoda tokom protekle nedelje u kojima je jedno lice poginulo

Kategorije

Izbornik