Najnovije

Unapređenja digitalnih veština starijih građana Srbije: „Sve je lako kad znaš kako“

 

  • Delegacija Evropske unije u Srbiji pokrenula je kampanju za podizanje svesti na temu unapređenja digitalnih veština starijih građana Srbije, sa ciljem da ovladaju osnovnim znanjima koja će im olakšati komunikaciju i korišćenje digitalnih usluga, komunikacija i ostalih digitalnih resursa

Sve informacije o terminima obuka dostupne su pozivom EU Info centra na telefon: 011 4045400 radnim danima od 10 do 16 časova.

U doba brzog tehnološkog napretka, stariji sugrađani neretko se suočavaju sa brojnim izazovima u procesu prilagođavanja novim tehnologijama, a samim tim i teže uklapaju u društvene tokove. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije iz 2022. godine, 32,4% populacije starije od 65 godina koristilo je računar u poslednjih 12 meseci, a  44,5%  koristilo je internet u prethodnih godinu dana (u poređenju sa 69,71% u EU). Kao posledica digitalnog jaza, ovaj deo populacije ostaje uskraćen da u potpunosti iskoristi dobrobiti digitalnih usluga, ali i mogućnosti komunikacije i integrisanosti sa porodicom i prijateljima.

Upravo zato, kampanjom pod sloganom „Sve je lako kad znaš kako“, Delegacija Evropske unije u Srbiji apeluje na javnost i mlađe generacije da pomognu starijim osobama da prevaziđu digitalne izazove, a istovremeno poziva starije sugrađane da se prijave za besplatne obuke za digitalne veštine u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, kao i nekoliko drugih gradova Srbije, koje će biti sprovođene od februara do juna 2024. godine.

  • U EU sledimo univerzalni princip da nikog ne ostavljamo za sobom i stoga nastojimo da radimo na uključivanju svih delova zajednica koji se suočavaju sa bilo kakvim izazovima. Stariji građani su često isključeni u svojim društvima, u nemogućnosti da drže korak sa tehnologijom koja se razvija te se moramo pobrinuti da ne zaostaju za njom. Naša je dužnost kao društva, ali i njihove dece, unuka i sugrađana, da im uzvratimo znanje i pažnju sa kojima su nas odgajali – rekao je šef Delegacije EU u Srbiji ambasador Emanuele Žiofre i dodao da Evropska komisija prati niz inicijativa u ovom pravcu, između ostalog i preko Agencije EU za osnovna prava.

Sve je lako kad znaš kako!


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta KeepOne Radio

https://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio svih svih država regiona i dijaspora Omiljeni radio

Tagovi: , , ,

Povezani članci

U 2024. godini za somborski sport 68.000.000 dinara, Antonija Nađ Kosanović ekskluzivno za RTV
Rok za uplatu 1. rate poreza na imovinu: 14. februar

Kategorije

Izbornik