Kultura

Otvaranje izložbe “Lica i ličnosti” umetnice Aleksandre Gedeon

 

  • U utorak, 6. februara, u Maloj galeriji Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, biće upriličeno svečano otvaranje izložbe “Lica i ličnosti”, umetnice Aleksandre Gedeon, s početkom u 19 časova

Postavka izložbe trajaće do 1. marta.

Biografija:

Aleksandra Gedeon (1986, Pančevo)
Diplomirala je 2010. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti, na odseku Zidno slikarstvo u Beogradu. Priredila je samostalne izložbe, učestvovala je na grupnim izložbama i međunarodnim likovnim kolonijama. Od 2019. godine radi kao kustos u Galeriji savremene umetnosti Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci, gde je organizovala prekoviše od šezdeset samostalnih i grupnih izložbi, članica je umetničkog saveta Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci.

Više o izložbi:

Kroz osamdeset minijaturnih prozora posmatraju nas osamdeset lica naslikanih najpreciznijim četkicama. Naslovi nam omogućavaju da čujemo njihov tok svesti, odabrane isečke unutrašnje stvarnosti. Aleksandra Gedeon kroz kontekst likovnosti i naziva dela dovedenog do samostalne književne vrednosti, otvara tihe trenutke nekih nepoznatih malih ljudi koji nas neobjašnjivo privlače. Njihove frustracije i mehanizmi odbrane postaju poezija čija estetska vrednost opravdava svako raspoloženje ili stil života. Većina ovih karakternih likova nema svog čoveka prema kome je naslikana. Ovde se događa obrnuti proces – izmišljeni portret traži svog modela u kome bi se njegov identitet zaokružio. Posmatrač se oseća prozvan, jer je očigledna svest likova da su posmatrani. Oni živo komuniciraju već na prvi pogled, a nakon čitanja naslova otvaraju novi aspekt svoje prošlosti i ličnosti, pokrećući identifikaciju. Fragmenti misli vezani za portrete naglašene psihološke slojevitosti, podsećaju na statuse i profilne slike na društvenim mrežama, i to one koji zahvaljujući inteligentnoj duhovitosti dobijaju najviše reakcija. Aleksandra Gedeon sa lakoćom postiže akademsku istančanost proporcija, svetlosti i prostornosti. Talenat i veština joj omogućavaju da nesputano zađe u domen značenja. Koncept ove serije slika otvara polje refleksije o razlici između odraza u ogledalu i odraza u tuđim očima. Ugao umetničinog gledanja je optimističan. Iako kroz naslove slutimo pritiske tuđih očekivanja, Aleksandra svojim slikarstvom slavi samoprihvatanje i empatiju. Sa blagonaklonošću i dobrim humorom ona prikazuje toplu raskoš obične ljudskosti.

U Beogradu, marta 2022.
Jasna Opavski,
akademski slikar i esejista


 

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta KeepOne Radio

https://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio svih svih država regiona i dijaspora Omiljeni radio

Tagovi: , , ,

Povezani članci

Marija Erdelji: Emocija kao pokretač promena
IZUZETI – druga premijera u sezoni 2023/2024.

Kategorije

Izbornik