Sindikat

UGS NEZAVISNOST podržavaju Deklaraciju „Zajedno za fer platformski rad“

 

  • Desetine miliona ljudi širom sveta ostvaruju osnovne prihode i pravo na rad radeći na digitalnim platformama. U Srbiji je u nestandardnim formama rada „online“ ili na platformama za kurirsku dostavu, svakodnevno angažovano na desetine hiljada radnika

Međutim, većina radnika angažovanih na platformama nije zaštićena radnim zakonodavstvom niti ima mogućnost da učestvuje u kolektivnom pregovaranju, što najčešće znači da se suočavaju sa problemima kao što su niske zarade, nesigurnost radnog mesta, loši i rizični uslovi za rad.

Kako bi doprineli pravednijoj budućnosti rada u ekonomiji digitalnih platformi, Ujedinjeni granski sindikati NEZAVISNOST pridružuju se Deklaraciji o pravednom radu na platformama http://fair.work/…/The-Fairwork-Pledge_2.0_SRB_final.pdf, podržavajući Fairwork, fondaciju osnovanu pri Univerzitetu u Oksfordu.

Fairwork fondacija procenjuje uslove rada na digitalnim platformama u odnosu na pet principa koji karakterišu pravičan rad: pravedna plata, pravedni uslovi, pravedni ugovori, pravedno upravljanje i pravedno zastupanje. Zalažući se za dostojanstven rad svih radnika, Ujedinjeni granski sindikati NEZAVISNOST podržavaju ove principe i nastojanja Fairwork fondacije.

Ocene se objavljuju svake godine, kroz nacionalne rang liste. Cilj rangiranja je promovisanje praksi koje unapređuju uslove rada i skretanje pažnje na oblasti u kojima su poboljšanja neophodna. Kompanijama, institucijama, organizacijama i potrošačima se ne savetuje saradnja sa platformama koje imaju ocene niže od 7.

Izveštaj o stanju u Srbiji u 2022. godini možete da preuzmete na linku: https://fair.work/…/fairwork-serbia-ratings-2022…/

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , ,

Povezani članci

Potpisan novi kolektivni ugovor u kompaniji Ziđin
Civilno društvo za energetsku tranziciju: Uključi se!

Kategorije

Izbornik