Sindikat

UGS Nezavisnost: Evropski radnički saveti u zemljama kandidatima za članstvo u Evropskoj uniji

 

  • U organizaciji Evropskog sindikalnog instituta (ETUI), sa sedištem u Briselu, 9. i 10. marta održan je edukativni seminar za sindikate u zemljama koje su kandidati za članstvo u Evropskoj uniji. Seminar je održan u hibridnoj formi i u njegovom radu su učestvovale reprezentativne sindikalne centrale iz Turske, Severne Makedonije, Srbije i Crne Gore. Cilj seminara bio je upoznavanje predstavnika sindikata sa mehanizmima rada Evropskih radničkih saveta. U ime UGS NEZAVISNOST, u radu seminara su učestvovali predstavnici svih granskih sindikata koji deluju u okviru porodice “Nezavisnost”, eksperti za oblast radnog prava i predstavnici Međunarodnog odeljenja i Centra za obrazovanje i istraživanja

Učesnicima su predstavljeni sistemi zastupanja radnika u Evropskoj uniji, kao i osnovni okvir unutar kojeg deluju Evropski radnički saveti. Osim sa istorijatom i osnovnim razlikama između predstavljanja radnika kroz savete i sindikate, učesnici su upoznati sa glavnim odredbama Direktive 2009/38 i mogućnostima za njeno transponovanje u nacionalno zakonodavstvo. U okviru svake zemlje učesnice seminara, razgovaralo se o načinu izbora predstavnika radnika i njegovog odnosa sa Evropskim radničkim savetom.

Analizom studije slučaja, otvoren je prostor za simulaciju sastanka Evropskog radničkog saveta, iz koje su učesnici mogli da zaključe kako u praksi izgleda proces informisanja i konsultovanja između uprave i zaposlenih u multinacionalnoj kompaniji, u slučaju restrukturiranja. Na kraju seminara su učesnici obučeni da koriste bazu podataka Evropskog sindikalnog instituta u analizi postojećih Evropskih radničkih saveta i sporazuma na osnovu kojih deluju.

Seminaru su prisustvovali i članovi UGS NEZAVISNOST” koji već predstavljaju radnike kao članovi ili posmatrači Evropskih radničkih saveta svojih kompanija i koji su, sa ostalim kolegama, uživo podelili svoja iskustva. S obzriom da su saveti tema s kojom se Republika Srbija, kao kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, na svom evropskom putu neizbežno susreće, od izuzetnog je značaja za predstavnike sindikata da blagovremeno steknu znanja o tome kako sindikat može da upotrebi mehanizam Evropskog radničkog saveta, kao alat za dodatno zastupanje interesa zaposlenih.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , ,

Povezani članci

Prijavite se, rok 21. mart: III SINDIKALNA AKADEMIJA – otvoren Javni konkurs
Ujedinjene nacije: Srbija da poveća minimalnu platu i uskladi je sa troškovima života

Kategorije

Izbornik