Ekologija

U Melencima Kod Zrenjanina posađeno 26.600 sadnica bagrema

 

U Melencima Kod Zrenjanina posađeno 26.600 sadnica bagrema JVP “Vojvodina Vode“ Zrenjanin započelo je danas svoju veliku jesenju akciju pošumljavanja sadnjom 26.600 sadnica bagrema na kanalu DTD, kraj tog bantaskog naselja. Ovom akcijom preduzeće se priključilo akciji Ministarstva zaštite životne sredine „Srbija sadi“, s ciljem da ukaže na značaj pošumljavanja

Sadnji su prisustvovali ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković, sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Ivana Jokić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vladimir Galić, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i direktor JVP „Vode Vojvodine“ Srđan Kružević, koji su simbolično zasadili po jednu sadnicu bagrema.

Zahvalivši se na pozivu da učestvuje u jednoj ovako značajnoj akciji i pohvalivši Ministarstvo zaštite životne sredine koje sprovodi pošumljavanje širom Srbije, ali i JVP „Vode Vojvodine“ što drugu godinu za redom učestvuje u tome, ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković istakla je značaj pošumljavanja, pogotovo za Vojvodinu, koja je slabo pošumljena. – Izuzetno je važno podizanje svesti o značaju pošumljavanja. Ova jesenja akcija dobar je početak da ukažemo na potrebu pošumljavanja, te da se lokalne samouprave, pa i svaki građanin pojedinačno priključi akciji – rekla je ministarka.

Sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Ivana Jokić izrazila je svoje zadovoljstvo što se JVP „Vode Vojvodine“ priključilo njihovoj akciji „Srbija sadi“ i doniralo 26.600 sadnica. – I u narednom periodu sprovodićemo širom zemlje niz akcija kako bismo doprineli poboljšanju životne sredine – istakla je sekretarka.

  • Ovaj deo Vojvodine, između Zrenjanina i Kikinde, najslabije je pošumljen u celoj Srbiji, jedva jedan procenat i zbog toga je ova današnja akcija izuzetno važna – rekao je sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vladimir Galić. On je ovom prilikom istakao značaj pošumljavanja u borbi protiv suše i za sledeću godinu najavio značajna ulaganja, oko milijardu dinara, u pošumljavanje i pretvaranje kanala za odvodnjavanje u dvonamenske, dakle služiće i za odvodnjavanje i za navodnjavanje.

Direktor JVP „Vode Vojvodine“ Srđan Kružević se zahvalio ministarstvima što je i JVP „Vode Vojvodine“ uključeno u ovu značajnu društveno odgovornu akciju:

  • U okviru te akcije JVP „Vode Vojvodine“ prvi put učestvuje u podizanju poljozaštitnih i vetrozaštitnih pojaseva kako bismo se i na ovaj način borili protiv suše i uticaja vetra na isušivanje zemljišta – rekao je Kružević. On je napomenuo da će preduzeće ove godine posaditi rekordan broj sadnica, čak duplo više u odnosu na prošlu godinu i pozvao sve lokalne samouprave i udruženja građana da se jave da im preduzeće JVP „Vode Vojvodine“ donira sadnice iz svoja dva rasadnika.

Ovo jesenje pošumljavanje nastavak je jedne od najznačajnijih akcija JVP „Vode Vojvodine“, koja je započeta prošle godine, a podrazumeva pošumljavanje obala kanala Hidrosistema DTD.

Tokom proleća već je zasađeno oko 150.000 sadnica bagrema, vrbe, topole i bresta. Plan za ovu godinu je 200.000 sadnica na 150 hektara.

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

Vode Vojvodine započinju veliku akciju pošumljavanja u Melencima
Naturisti Srbije: Idemo u… Morahalom

Kategorije

Izbornik