Najnovije

Tribina u čast nedavno preminulog glumca Žarka Lauševića

 

  • Trideset prva tribina u okviru ciklusa „Gnevni filmovi“, pretposlednja u okviru četvrte sezone, biće održana u petak, 24. novembra 2023. godine u Tribinskoj sali koja se nalazi na prvom spratu Doma omladine Beograda

Tribina će biti posvećena stvaralaštvu nedavno preminulog glumca Žarka Lauševića (1960-2023), a na njoj će govoriti glumac i producent Goran Šušljik („Koreni“, „Vreme zla“, „Vreme smrti“) i reditelj i scenarista Balša Đogo („Pet“). Tribina počinje u 20 časova, trajaće sat vremena, a vode je filmski kritičari Đorđe Bajić i Zoran Janković. Ulaz je slobodan.

Laušević je rođen na Cetinju, u Crnoj Gori, a glumu je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Filmsku karijeru je započeo 1982. godine, glavnom ulogom u filmu „Progon“ u režiji Predraga Golubovića, nakon čega su iste godine usledile primećene epizode u ostvarenjima „Savamala“ Žike Mitrovića i „Direktan prenos“ Darka Bajića.

Veliku popularnost mu je donela uloga Šilje u seriji „Sivi dom“ (1986) Darka Bajića. Tokom 80-ih i 90-ih Laušević niže glavne uloge u filmovima „Šmeker“ (1986) Zorana Amara, „Svečana obaveza“ (1986) Božidara Nikolića, „Oficir s ružom“ (1987) Dejana Šoraka, „Kaži zašto me ostavi“ (1993) Olega Novkovića… Glumio je i u filmovima Dragana Kresoje „Oktobarfest“ (1997) i „Original falsifikata“ (1991), kao i u filmovima Zdravka Šotre „Braća po materi“ (1988) i „Boj na Kosovu“ (1989).

Iz drugog dela Lauševićeve karijere treba istići serije „Senke nad Balkanom“, „Koreni“, „Pet“, „Državni službenik“, „Kalkanski krugovi“, „Vreme zla“, baš kao i filmove „Smrdljiva bajka“ (2015) Miroslava Momčilovića, „Leto kada sam naučila da letim“ (2022) Radivoja Andrića i „Heroji Halijarda“ (2023) Radoša Bajića, od kojih se najnoviji još uvek prikazuje u našim bioskopima.

Laušević je sa Miroslavom Lekićem sarađivao nekoliko puta, treba istaći ostvarenja „Dogodilo se na današnji dan“ (1987), „Bolje od bekstva“ (1993) i „Nož“ (1999), dok se njihov poslednji zajednički film, „Ruski konzul“, trenutno nalazi u postprodukciji. Osim „Ruskog konzula“, tokom 2024. godine planirana je premijera i filma „Volja sinovljeva“ Nemanje Ćeranića, u kojoj Laušević takođe tumači jednu od važnih uloga.


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Tagovi: , , , ,

Povezani članci

Celodnevna novogodišnja žurka 31. decembra u Apatinu
Bolje odluke uz “Muzičke mozgalice”

Kategorije

Izbornik