Kultura

Apatin domaćin evropskoj kinematografiji

 

  • Festival evropskog filma stiže u Apatin – u dva dana, danas i sutra, 23. i 24. novembra, biće prikazane projekcije nekoliko filmova evropske kinematografije u Maloj sali Kulturnog centra Apatin (Trg Nikole Tesle 12)

Ovaj festival donosi odabrane filmske projekcije iz kratkometražne i dugometražne selekcije, pružajući publici priliku da uživa u raznovrsnom svetu evropskog filma. Ulaz na sve projekcije je besplatan, a ljubitelji sedme umetnosti mogu se radovati izuzetnom programu koji će biti prikazan tokom ova dva dana.

Program:

23.11.2023. (Četvrtak)

16:00 – „Sunčan dan“

Sinopsis: Pod uticajem promenljive klime, svet se menja, već se promenio. U dalekoj i bliskoj budućnosti, istovremeno fantastičnoj i apsurdnoj, muškarci i žene preživljavaju kako znaju. Prateći muškarca, vitku figuru između Tati-ja i Bustera Keatona, otkrivamo kroz scene njegovog svakodnevnog života koliko su razorne posledice klimatskih promena na ljude i prirodu. Kako se branimo od prekomerne vrućine ili hladnoće? Kako će biti otići u supermarket ili zoo vrt pun različitih životinja i vrsta? Uznemirujuća i urnebesna vožnja u budućnost, koja već jeste naša sadašnjost.

Režija: Faouzi Bensaidi

16:45 – „Da Yie“

Sinopsis: Mlada Matilda i princ kreću na životno putovanje sa nepoznatim saputnikom. Deca, gangsteri i živopisna obala Gane kakvu nikada niste videli.

Režija: Anthony Nti

18:00„Ja sam dobro“ (Luksemburg, Belgija, Nemačka, Italija)

Sinopsis: Antonio je ceo svoj život proveo daleko od Italije, svoje domovine. Ukršta se sa Leom, mladim italijanskim umetnikom koji pokušava da uspe u inostranstvu. Sudbine starca i mlade žene odražavaju jedna drugu. Sećanja iz prošlosti se bude i na kraju nude mirniju budućnost obojici.

Žanr: Fikcija

Teme: Prijateljstvo, Migracije, Starije osobe

Režija: Donato Rotunno

20:00„Gospođica Viborg“ (Danska)

Sinopsis: U malom danskom gradu srećemo dve generacije žena. Solvej, 61-godišnja bivša kraljica lepote, i buntovna 17-godišnja Kejt. Njihov susret izaziva neočekivano prijateljstvo, dok se rane prošlosti otkrivaju i seje seme nade.

Žanr: Fikcija

Teme: Porodocia, zavisnost

Režija: Marianne Blicher

24.11.2023. (Petak)

16:00„Gladni galeb“

Sinopsis: Na ostrvu nedaleko od kopna, mladi očajnički čuva novorođene galebove pored gnezda, iščekujući povratak majke galeba. Majka galebka je dala sve što ima, ali beba galebka još uvek je gladna. Otac galeb odleteo je u potragu za više hrane… Glavna ishrana crnotrepnih galebova obuhvata pelagične ribe u moru, mekuše i vodene insekte u obalskim močvarnim područjima i estuarijama. Međutim, s prekomernim ribolovom riba izvan obale i zagađenjem morskog okoliša, galebovi sve teže love male ribe u gornjem sloju vode.

Režija: Leon Wang

16:45„KOKOKTA: Ostrvo Nade“

Sinopsis: „Ostrvo Nade“ priča je o Mbaroukovom traganju da pomogne Kokoti. Ovaj kratki dokumentarac od 30 minuta upoznaje gledaoce s otpornim ljudima koji žive na prvoj liniji klimatskih promena i istražuje kako su ovi neobični heroji uspeli inovativno da se prilagode zagrevanju klime dok ponovno pošumljavaju svoje ostrvo. Ovaj inspirativni film obećava da će ostaviti publiku širom sveta uverenom da jednostavna rešenja zaista mogu imati ogroman uticaj.

Režija: Craig Norris

18:00 “Imadovo detinjstvo”  (Švedska, Irak, Latvija)

Sinopsis: Posle dve i po godine u zatočeništvu ISIS-a, Imad, njegov mlađi brat Idan i njihova majka Gazala pušteni su u kamp za raseljena lica u Kurdistanu. Izlečenje od traume je teško za sve njih, ali izgleda da Imad ima posebno težak period. Još ne pet godina, već je proveo više od pola svog života trpeći teror, zlostavljanje i „trening“ koji je trebalo da ga učini bezdušnim

Žanr: Dokumentarni

Teme: rat, nasilje, deca

Režija: Zahavi Sanjavi

20:00 – „Ramona“ (Španija)

Sinopsis: Kada Ramona upozna harizmatičnog Bruna u jednoj od svojih šetnji gradom, ne pada joj na pamet da bi ga sledećeg dana mogla ponovo da sretne. Hoće li nevini flert stati na put njenim snovima o karijeri i savršeno dobrom odnosu koji ima sa svojim dečkom? Osvežavajuća romantična komedija koja postavlja scenu za besmrtnu svađu između smisla i senzibiliteta.

Žanr: Komedija

Teme: bioskop, ljubav

Režija: Andrea Bagney

Ovaj festival predstavlja priliku za susret sa kreativnim izrazima različitih kultura kroz umetnost filma, istovremeno omogućavajući publici da uživa u vrhunskim ostvarenjima evropskih filmskih stvaralaca.

Filmovi su deo projekta Cineuropa koji je Evropska komisija je u novembru 2018. godine započela kako bi obezbedila podršku u kreiranju i unapređenju kvaliteta evropskih filmskih festivala. Projektom upravlja konzorcijum koji su formirali Institut Gete, Francuski institut i Cineuropa, portal za promociju evropske kinematografije.


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Tagovi: , , , ,

Povezani članci

„VIZIJA SLOBODE (Elibertacija Sombora 1745-1749)“ – novo štivo Milana Stepanovića
25. novembar – Dan somborskog pozorišta – 141 godina od osnivanja

Kategorije

Izbornik