Obrazovanje

Tribina „Srbi u ‘Velikom ratu’ 1914–1918. godine“ – predavanje prof. dr Saše Markovića u Novom Sadu

 

  • Povodom 105 godina od održavanja Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena u Novom Sadu kada je doneta odluka o prisajedinjenju Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji, Univerzitet u Novom Sadu organizuje tribinu pod nazivom „Srbi u ‘Velikom ratu’ 1914–1918. godine“. Predavač je prof. dr Saša Marković, dekan Pedagoškog fakulteta u Somboru Univerziteta u Novom Sadu. Tribina će biti održana u petak, 24. novembra, s početkom u 12 časova, u sali za sednice na prvom spratu zgrade Rektorata

Na tribini će se govoriti o izazovima sa kojima se srpski narod suočavao tokom ratnih godina 1914-1918, u nameri da svoje vojničke pobede, ostvarene uz predanost i ogromne žrtve, pretoči u ostvarive nacionalne i državne interese koje će, na osnovu uvažavanja složene geopolitičke situacije svetskog konflikta i redefinisanja međunarodnog poretka, realizovati kroz novu jugoslovensku državu (ne)očekivano opterećenu nacionalnim, ali i brojnim drugim protivrečnostima.

Ulaz je slobodan.

O predavaču

Saša S. Marković rođen je 1968. u Džigolju u blizini Prokuplja. Akademsko obrazovanje stekao je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Nastavnik je istorije u zvanju redovnog pro­fesora na Pedagoškom fakultetu u Somboru Univerziteta u Novom Sadu. Predmet njegovog istraživačkog interesovanja je refleksija ev­ropskih društvenih i obrazovno-vaspitnih ideja kod Srba u XIX i XX veku, kao i uticaj društvene misli na stvaranje nacional­nog, političkog i šireg kulturnog identiteta. Posvećen je proučavanju istoriografskog narativa o kulturi sećanja.

Objavio je monografska izdanja: Građanske opozicio­ne stranke u Vojvodini 1929–1941 (2006), Politički život Bunjevaca Vojvodine u Kraljevini SHS/Jugoslaviji 1918–1941 (2010), Politička  biografija Jovana Joce Laloševića (2011), Srpski učitelj u Ugarskoj 1778–1918 (2016) – drugo izdanje 2023, Vasa Stajić (2016),  Tihomir Ostojić i Jovan Joca Lalošević (2017), Sombor, ostvarena nada i neuskraćena prava (2018),  Od prisajedinjenja do prekrajanja. Vojvodina u Kraljevini SHS/Jugoslaviji 19181941 (2020), i Bunjevci u procepu nacionalnog identiteta (2021).

U knjigama pod nazivom Nacionalno bez odijuma, pogled bez pretenzija (tri knjige: 2015, 2018, 2020) objedinjeno je objavio svoje radove koji su izlazili u različitim časopisima vodeći računa o istoriografskim tematima kojima su bili posvećeni.

Autor je više desetina naučno-stručnih radova koji su objavljeni u relevantnim naučnim i stručnim časopisima. Učestvovao je na brojnim naučnim skupovima u zemlji i inostranstvu. Rukovodilac je i saradnik na više naučnih i međunarodnih projekata iz oblasti istorijskih nauka.

Dekan je Pedagoškog fakulteta u Somboru, naučno-nastavne institucije koja je čuvar tradicije početka obrazovanja učitelja u Srba, od 1778. godine.

Lokacija : Rektorat Univerziteta u Novom Sadu, sala za sednice (prvi sprat)

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Tagovi: , , , , , , , ,

Povezani članci

Svečana promocija doktora nauka Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu
Novi poučan i zanimljiv događaj na Pedagoškom fakultetu u Somboru

Kategorije

Izbornik