Najnovije

Tradicionalna Lička olimpijada u Banji Junaković

 

  • Trinaesta Lička olimpijada zakazana je za subotu, 24. jun 2023. u Banji Junaković. Na njoj će se učesnici, prema utvrđenim propozicijama takmičiti u deset disciplina tradicionalnih starih sportova (trčanje u vreći deca, vučenje kuke, skok u dalj iz mesta, pretezanje štapa, hodanje po brvnu, obaranje ruke, skok u vis iz mesta, penjanje uz stožinu, bacanje kamena sa ramena, nadvlačenje konopa), a olimpijada će, uz bogat kulturno-umetnički program, biti mesto prijateljskog druženja domaćina opštine Apatin i Zavičajnog udruženja Ličana „Nikola Tesla“ Apatin sa učesnicima i gostima

Programom je predviđen doček gostiju od 9 časova, a zatim i postrojavanje ekipa i svečano otvaranje – poručuje Milan Škrbić, predsednik Zavičajnog udruženja Ličana „Nikola Tesla“ Apatin i dopunjuje:

  • Vojska će za ručak pripremati pasulj, koji će biti besplatan za sve posetioce olimpijade, te pozivam sve naše sugrađane da dođu ove subote u Banju Junaković da zajedno uživamo u igrama, pesmi i druženju.

Kao i prethodnih godina prva disciplina je trka dece u vrećema, a zatim nadmetanje u sportskim disciplinama.

Ovom Olimpijadom apatinska opština odaje dužno poštovanje prema uspomenama, koje Ličane istorijski vežu za njihove autohtone i matične ličke zavičaje, krajeve i ognjišta.

Nadmetanjem u starim borilačkim veštinama i sportovima organizatori su hteli da podsete na tradiciju, koja je Ličane vekovima uzdizala i dičila zajedno sa njihovim pesmama, šalama, melosom i folklorom.


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , ,

Povezani članci

Povećane novčane nagrade za đake generacije Grada Sombora
MUP Srbije: Apel za bezbednost u saobraćaju

Kategorije

Izbornik