Sindikat

Talas štrajkova paralisao železnički i avio saobraćaj u Nemačkoj: Sindikati insistiraju na povećanju zarada

 

  • Mesecima već sindikati organizuju “štrajkove u talasima” u železničkom i vazdušnom saobraćaju u Nemačkoj a u teškim pregovorima sindikata i poslodavaca ne naziru se kompromisna rešenja

Sindikat železničkih radnika GDL je svoj talas štrajkova započeo zahtevom da se mašinovođama povećaju plate i skrati radna sedmica sa 38 na 35 sati. Nacionalna železnička kompanija Dojče ban u nedavnim pregovorima prihvatila je kompromisno rešenje posrednika koje predviđa skraćenje radnog vremena u dve faze do 2028. godine, ali na 36 sati. GDL je to odbio, proglasio pregovore neuspelim i najavio nastavak štrajkova – ukoliko bude potrebno čak i u vreme predstojećeg uskršnjeg praznika (31. mart).

Sud odbio da zabrani štrajkove

Nacionalna železnička kompanija Dojče Ban pokušala je da sudski spreči nastavak štrajkova ali je prošlog utorka Hesenski državni sud za radne sporove to odbacio. Predsedavajući sudija Mihael Horher je obrazložio da je “metod talasnog udara” dozvoljen u okviru sindikalne taktičke borbe. Uticajni Dnevni list Špigel preneo je da sud nije želeo da donese odluku o odgovarajućem roku za najavu štrajka, te da je sudija Horher pozvao na formalno posredovanje i apelovao na obe strane da pronađu kompromis.

GDL će nastaviti dosadašnju seriju štrajkova u šest “epizoda” koji su dobrim delom poremetili železnički putnički i teretni saobraćaj ali i pojedine ekonomske sektore. Šef tog sindikata Klaus Veselski najavio je da GDL ubuduće neće unapred najavljivati štrajkove, kao što je to činio do sada (bar 48 sati ranije). To će, kako je ocenjeno u Dojče Banu, tu kompaniju čak onemogućiti da organizuje vanredni red vožnje, što znači da bi železnički saobraćaj mogao potpuno da kolabira.

Otkazano hiljadu avio letova

Slična je situacija i sa do sada nespešnim pregovorima u avio kompaniji Lufthanza posle nekoliko štrajkova koje je organizovao Sindikat kabinskog osoblja UFO. Prema nekim medijima reč je o približno 19.000 ljudi. Prošlog utorka zbog štrajka su bili obustavljeni svi letovi iz Frankfurta, a u sredu svi letovi iz Minhena, objavio je UFO. Slično je bilo i u Hamburgu i Dizeldorfu. Prema informacijama iz Lufthanze, otkazano je približno hiljadu letova čime je pogođeno 120.000 putnika.

Sindikat UFO zahteva 15 odsto veće plate i nadoknadu za troškove inflacije u znosu od 3.000 evra po radniku. Sindikat je podsetio da je koncern Lufthanza prošle nedelje objavio da je ostvario rekordnu neto dobit od skoro 1,7 milijardi evra.

  • I kabinsko osoblje treba da učestvuje u tom uspehu, moraju biti nadoknađena njihova odricanja za vreme korona-krize – izjavio je Joahim Vaskez Birger, predsednik upravnog odbora UFO.

Nemački mediji (Dojče vele, DPA, Špigel…) navode da je teško predvideti kada će se situacija normalizovati, tim pre što su u celu priču uključeni Ujedinjeni sindikati uslužnih delatnosti – Ver.di čiji predstavnici sa poslovodstvom Lufthanze nastavljaju tarifne pregovore za zemaljsko osoblje. Ver.di traži 12,5 odsto povećanje plata, što znači najmanje 500 evra mesečno za približno 25.000 radnika Lufthanze koji su angažovani na prijavljivanju putnika, održavanju aviona i drugim „zemaljskim“ poslovima. Inače, reč je o najsnažnijoj sindikalnoj organizaciji u Nemačkoj sa 1,9 miliona članova. Samo prošle godine ovom sindikatu se pridružilo oko 193.000 novih članova, kako se nedavno pohvalio šef Ver.di-ja Frank Verneke.

Zabrinuti privrednici i političari

Nespešno pregovaranje sindikata sa poslovodstvima Dojče Bana i Lufthanze izaziva sve veće brige u privrednim, ali i političkim krugovima. Mediji su sredinom sedmice preneli izjavu saveznog ministra privrede Roberta Habeka (stranka Zeleni) da više nema razumevanja za štrajk GDL-a. Prema njemu, mora se pronaći rešenje jer je neprihvatljivo da se borba za sopstvene interese vodi na štetu drugih.

Ipak, postupci sindikata nailaze i na razumevanja pa i podrške. Za Torstena Šultena, iz odeljenja za kolektivno pregovaranje fondacije Hans Bokler, štrajkovi su izraz „novog samopouzdanja među zaposlenima“, što se posebno odnosi na oblasti u kojima postoji ili je predvidljiv ozbiljan nedostatak kvalifikovanih radnika. Šulten smatra da ova “dinamika stavlja poslodavce pod pritisak”, ali takođe “pomaže da se rad u tako važnim sektorima učini privlačnijim – i time dugoročno ublaži nedostatak radne snage”.

Portparol poslaničke grupe FDP Rajnhard Houben smatra da Nemačka treba da donese određena pravila o štrajku, možda i poseban zakon kao mnogo demokratske države u Evropi. Međutim, ni on ne misli da je zakon o štrajku moguće doneti u doglednoj budućnosti jer o tome nema političkih dogovora, ali da o tome treba voditi debate a da se “ozbiljno pozabavimo tim pitanjem nakon sledećih saveznih izbora“.

S druge strane, Nemački savez sindikata DGB ne vidi potrebu za zakonom o štrajku. Pravni ekspert DGB-a Izabel Eder ističe da je štrajk sredstvo zaposlenih da potkrepe svoje legitimne interese. “Time se stvaraju jednaki uslovi za igru između dve veoma neravnopravne strane u kolektivnom pregovaračkom sporu”.

Priredio Svetozar Raković

Izvor: Nezavisnost.org/nemački mediji


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor       

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta KeepOne Radio

Tagovi: , , , , , , , ,

Povezani članci

Koalicija za slobodu medija: Zabrinuti smo zbog učestalih pretnji novinarima, zahtevamo hitno rešavanje svih slučajeva
Radnici Galenike štrajkuju zbog zarada: Podrške sindikalnih konfederacija Evrope i sveta

Kategorije

Izbornik