Sindikat

Svetski dan borbe protiv dečijeg rada: Svako deseto dete prinuđeno na rad

 

  • Dostizanje socijalne pravde nije moguće ukoliko se ne okonča dečiji rad, izjavio je generalni direktor Međunarodne organizacije rada Gilbert F. Houngbo povodom Svetskog dana borbe protiv dečijeg rada – 12. juna

Prvi čovek MOR-a pozvao je međunarodnu zajednicu da unapredi socijalnu pravdu tako što će pojačati borbu protiv dečijeg rada.

Svetski dan borbe protiv dečijeg rada ove godine protiče pod sloganom „Socijalna pravda za sve. Zaustavite dečiji rad!”, navodi se u saopštenju MOR-a u kojem se ukazuje da je po prvi put u poslednjih 20 godina dečiji rad u porastu što je potpuno suprotno ideji socijalne pravde.

Približno svako deseto dete u svetu – ukupno njih 160 miliona – prinuđeno je da radi, a što je još gore, polovina je radno angažovano na način koji je realno rizičan za njihovo fizičko i mentalno zdravlje, navodi MOR.

Takođe, MOR ocenjuje da je dečiji rad retko posledica nebrige roditelja već da ga uzrokuje siromaštvo i nedostatak socijalne pravde. Dostojanstven rad znači okončanje prinudnog rada i diskriminacije, stvaranje bezbednih i zdravih radnih mesta i omogućava roditeljima da decu umesto na rad šalju u škole.

Siromaštvo dece u Srbiji

U Srbiji u toku prošle godine ukupno 122.518 mališana nije moglo da zadovolji osnovne životne potrebe, odnosno živeli su u domaćinstvu čija su primanja manja od 12.695 dinara mesečno, koliki je prag apsolutnog siromaštva u zemlji, pokazao je izveštaj UNICEF-a i Saveza ekonomista Srbije predstavljen 25. maja ove godine. Predstavnici UNICEF-a (Agencija Ujedinjenih nacija za prava dece) upozorili su tim povodom da siromaštvo u detinjstvu ima posebno ozbiljne posledice po razvoj dece i izglede za zaposlenje.

Prema popisu iz 2022. od ukupno 6,6 miliona ljudi u Srbiji živi blizu milion dece uzrasta od 0 (tek rođenih) do 14 godina. Najnoviji podaci vladinog Tima za smanjenje siromaštva pokazuju da je stopa apsolutnog siromaštva najveća među decom uzrasta do 13 godina i da iznosi 10,6 odsto. To praktično znači da veliki broj dece u suštini gladuje.

Novinar: Svetozar Raković


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , ,

Povezani članci

Odlukom Vlade Srbije NIS ipak postao većinski vlasnik „Petrohemije“ u Pančevu
Održan Kongres sindikata taksi vozača i autoprevoznika „Nezavisnost“

Kategorije

Izbornik