Ekologija

Свечано отворена Светска конференција о основним наукама и одрживом развоју

 

Београд, 20. септембар 2022 

  • Светска конференција о основним наукама и одрживом развоју свечано је отворена у просторијама Српске академије наука и уметности. Више од 60 научника из целог света окупило се у Београду како би представили значај основних наука за одрживи развој, напредна основна истраживања у математици, физици, хемији и биологији, везу основних наука са другим наукама, иновацијама, инжењерством, енергетским технологијама, деловањем на климу и заштиту околине, као и доприносе које основне науке пружају медицини, здрављу и осигурању воде и хране, као и образовању

У уводном излагању гостима се обратио Владимир Костић, председник Српске академије науке и уметности, речима:

  • Изузетно ми је велико задовољство што се оваква конференција одржава у Београду и то баш у САНУ. Наука и њен дискурс се мењају и врло је важно да разумемо друштвене консеквенце које модерна наука нуди.

Своје задовољство због учешћа, као и подршке коју је Министарство просвете, науке и технолошког развоја дало овој конференцији истакла је и Маријана Дукић Мијатовић, државна секретарка у Министарству просвете, науке и технолошког развоја.

  • Министарство се ни у једном тренутку није двоумило да преузме највећи део организације ове конференције јер Београд и Србију желимо да мапирамо тако да буду што видљивији у свету, да угостимо светске научнике који се могу умрежити са нашим научницима и да на тај начин остваримо сарадњу за заједничке, будуће пројекте – рекла је Маријана Дукић Мијатовић.

Један од уводних говорника био је и Мишел Спиро, председник управљачког комитета Међународне године основних наука за одрживи развој и председник Међународне уније за чисту и примењену физику, који је основне науке описао као науке које доносе мир.

  • Људи су овде дошли са различитих страна света, а са циљем размењивања идеја и проналаска заједничког решења за одрживост. Ова конференција је сјајна прилика за то и веома се радујем дискусијама које ћемо имати, а које ће засигурно довести до напретка у науци – истакао је Спиро.

Гари Џејкобс, председник и генерални директор Светске академије уметности и науке, председник Управног одбора и генерални директор Светског универзитетског конзорцијума био је последњи говорник уводне сесије који се обратио окупљеним гостима истичући да основне науке представљају срж људске будућности.

  • Наш циљ је да академско знање позитивно имплементирамо у заједницу тако што ћемо научна истраживања и научне радове оријентисати ка проблемима одрживости. Научна тенологија може да уради много како би решила проблеме које имамо у садашњости и зато науку желимо да усмеримо ка сигурности људи и да решимо глобалне проблеме са којима се суочавамо – рекао је Џејкобс.

Светска конференција о основним наукама и одрживом развоји ће трајати до 22. септембра, а током четири дана биће одржано 18 сесија са 68 излагања, док ће на крају бити изнети закључци са овог престижног скупа.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

Zarobljeni potencijali mladih – kako ih osloboditi?
WWF: The incredible life on our planet

Kategorije

Izbornik