Najnovije

Svečano otvorena api komora u Bačkom Monoštoru

 

  • U subotu, 14. juna, upriličeno je zvanično otvaranje kućice za apiterapiju u domaćinstvu Anice i Ivice Periškić

Ova porodica se već decenijama bavi pčelarstvom i u svom domaćinstvu ugošćava turiste, decu u okviru đačkih ekskurzija, a začetnici su i Dečije pčelarske sekcije „Bodroška pčelica“ u Bačkom Monoštoru. Kao već treća generacija koja se bavi ovim poslom, Periškići su prepoznali značaj edukacije i širenja svesti o važnosti pčela, kao ne samo „mini fabrika meda“, već kao važnog činioca sklada u prirodi, jer je nemerljiv uticaj pčela na čitav ekosistem. Značaj pčela za oprašivanje je neupitan, dok su lekovita svojstva pčela i njihovih proizvoda već vekovima poznata čoveku, ipak se još uvek otkrivaju novi načini pozitivnog uticaja na zdravlje čoveka. Nakon upoznavanja sa iskustvima zemalja iz okruženja, te sertifikacije za apiterapiju, Periškići su otvorili svoja vrata za još jednu novu mogućnost.

Api komora kao kućica od prirodnih materijala koja omogućava direktno udisanje vazduha iz košnica, sa svim blagotvornim sastojcima koji se nalaze u njemu (isparenja propolisa, polena, voska, meda…) dokazano doprinose zdravlju disajnih puteva i podizanju imuniteta.

Periškići su stoga uz prisustvo saradnika, prijatelja, predstavnika pčelarskih organizacija iz okruženja i medija, svečano otvorili api komoru, simpatičnog naziva „Njušiona Ferdinand“. U sklopu prigodnog programa, Ivica Periškić je predstavio istorijat bavljenja pčelarstvom porodice Periškić, dok je dr Vidoja Kulić održao predavanje na temu korisnih svojstava pčela i pčelinjih proizvoda. Program je bio propraćen i nastupom učenika Muzičke škole „Petar Konjović“ – odsek tambura iz Bačkog Monoštora.


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Tagovi: , , , , ,

Povezani članci

Crveni krst Sombor u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine organizuje redovnu akciju
U Čonoplji, Aleksi Šantiću i Rančevu obeležena mesna slava – Duhovi

Kategorije

Izbornik