Sindikat

UGS Nezavisnost i ASNS: Obustaviti antisindikalnu kampanju poslovodstva Krušika i sankcionisati odgovorne

 

  • Poništiti nezakonita oduzimanja reprezentativnosti sindikatima Nezavisnost i ASNS u “Krušiku” a protiv odgovornih lica pokrenuti postupke u skladu sa zakonom, zahtev je dva sindikata saopšten na današnjem sastanku u Ministarstvu odbrane

Zbog nezakonite antisindikalne kampanje poslovodstva državne kompanije “Krušik” danas su se sastali predstavnici UGS Nezavisnost, ASNS i Ministarstva odbrane Republike Srbije.

Sastanku je prethodio protest članova dva sindikata ispred Ministarstva odbrane. U razgovoru sa predstavnicima Uprave za odbrambene tehnologije ovog ministarstva sindikalni predstavnici su detaljno izložili probleme sa kojima se suočavaju zaposleni koji su članovi ova dva sindikata u „Krušiku“. S tim u vezi, UGS Nezavisnost i ASNS su  predstavnicima Ministarstva odbrane saopštili sledeće zahteve:

– Da se v.d. direktora i predsednik Nadzornog odbora “Krušika“ obrate svim nižim nivoima menadžmenta i upozore da će se protiv svih lica koja ograničavaju ili sprečavaju slobodu sindikalnog delovanja pokrenuti postupci u skladu sa zakonom;

– Da se ponište rešenja o oduzimanju reprezentativnosti UGS Nezavisnost i ASNS i da se protiv odgovornih lica za nezakonito donošenje takvih rešenja pokrenu postupci u skladu sa zakonom.

Dogovoreno je i da ministar odbrane Republike Srbije Bratislav Gašić, tokom posete “Krušiku“ koja je planirana u julu, održi sastanak sa poslovodstvom i sindikatima tog privrednog društva, kako bi se sprečilo dalje zaoštaravanje odnosa i omogućilo delovanje sindikata u skladu sa pozitivnim propisima.

Podsećamo da su sindikati prethodno organizovali dve konferencije za medije ispred “Krušika“ u Valjevu, kao i da su dobili podršku evropske sindikalne asocijacije IndustrAll European Trade Union.

O problemima radnika i njihovih sindikata u “Krušiku” govorilo se i na nedavnom godišnjem zasedanju Međunarodne organizacije rada u Ženevi.

UGS Nezavisnost i ASNS očekuju da se do kraja nedelje utvrdi termin sastanka sa ministrom Gašićem, nakon čega će doneti odluku o eventualnim daljim aktivnostima.


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Tagovi: , , , ,

Povezani članci

Predstavljen globalni indeks prava Međunarodne konfederacije sindikata
EKS povodom formiranja novih rukovodećih struktura EU: Čuvajte se ekstremne desnice

Kategorije

Izbornik