Najnovije

Somborski odbornici usvojili predlog LAP-a za rodnu ravnopravnost

 

  • U Velikoj sali zgrade Županije danas je održana 24. sednica Skupštine grada Sombora. Sednicom je predsedavao Zoran Rus, a odbornici su odlučivali o 13 tačaka dnevnog reda

Između ostalog, Skupština grada prihvatila je Predlog Lokalnog akcionog plana za rodnu ravnopravnost grada Sombora za period 2023 – 2025. godine. Ostvarenje rodne ravnopravnosti je jedno od ključnih pitanja razvoja društva i lokalne zajednice, jer omogućava adekvatno i potpuno korišćenje kako muških, tako i ženskih ljudskih resursa i doprinosi kvalitetnijem životu u lokalnoj zajednici. Lokalni akcioni plan namenjen je lokalnoj Upravi grada Sombora kako bi načela i obaveze, preuzete potpisivanjem Evropske povelje za ravnopravnost žena i muškaraca na lokalnom nivou bila implementirana, takođe i nacionalni normativni i strateški okvir. Ovim planom su predviđena sistemska rešenja koja će omogućiti kontinuiranu procenu javnih politika i potreba građanki, a time i odgovarati na njihove potrebe i uvažavati njihove interese.

Odbornici su usvojili i Predlog godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta Grada Sombora za 2023. godinu na koji je saglasnost dalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije. Osnovni razlog za donošenje ovog godišnjeg programa nalazi se u potrebi da Republika Srbija preko ovog resornog ministarstva – Uprave za poljoprivredno zemljište, upravlja poljoprivrednim zemljištem u državnoj svojini u agro-ekonomskoj 2023/2024. godini. Time je obezbeđen priliv finansijskih sredstava u budžetu Republike, AP Vojvodine, odnosno u budžetu Grada Sombora po ovom osnovu.

Na 24. sednici, Skupština grada usvojila je Predlog rešenja o davanju saglasnosti na statute ustanova kulture, Narodnog pozorišta Sombor, Galerije „Milan Konjović“, Kulturnog centra „Laza Kostić“ i Gradskog muzeja Sombor.

Na današnjoj sednici Skupštine grada konstantovan je prestanak mandata odbornika Dejana Parčetića koji je prethodno kao što smo izveštavali, imenovan za državnog sekretara u Ministarstvu za informisanje i telekomunikacije.


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , ,

Povezani članci

MUP: Na podrčuju ZBU Okruga pronađeno i adekvatno smešteno 120 iregularnih migranata
U Apatinu svečano obeležen 29. jun Međunarodni dan Dunava

Kategorije

Izbornik